Hlavní obsah

S nikým nemluvte a peníze dejte do bitcoinmatu, vystrašili podvodníci seniorku v Brně. Poslali pro ni i taxík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dávku drzosti prokázali kyberšmejdi, kteří se pokusili okrást seniorku z Brněnska. Podle ohraného scénáře jí nakukali, že její účet byl napaden, a proto musí všechny peníze vybrat a odnést je do bitcoinmatu. Neuspěli možná i proto, že důchodkyně neměla internetové bankovnictví, proto pro ni poslali taxík, čímž se celá akce zpomalila.

Falešný bankéř v akciVideo: Policie ČR

 
Článek

O dalším z podvodů, kterých neustále přibývá, se rozhodla promluvit dcera samotné oběti.

„Mamince zavolala paní a představila se jako pracovnice banky. Řekla, že její peníze jsou v ohrožení, že někdo zneužil její identitu a snažil se vybrat peníze. Za deset minut volal další muž a tvrdil, že je z bezpečnostního oddělení banky. Upozornil maminku, že nesmí s nikým mluvit, jinak by se mohla stát spolupachatelkou,“ vypověděla dcera.

Za další chvilku už telefonoval další muž a tvrdil, že je od policie. Všechny informace potvrdil a ženě zdůraznil, aby s nikým nemluvila, a to ani v bance. „Maminka byla vystrašená a souhlasila, že to do banky pojede vyřešit. Jenže ona už pět let nevychází. Takže se dozvěděla, že pro ni posílají taxík,“ popsala dcera.

Maminka byla pryč a s ní i všechny peníze
dcera poškozené seniorky

Když seniorka dorazila do banky v centru Brna, vybrala tam několik set tisíc korun. Podvodník na telefonu ji pak instruoval, aby peníze odnesla do nedalekého obchodního domu, kde je bitcoinmat. Do toho měla pak hotovost podle návodu vložit. Seniorka se dotrmácela až k obchodnímu centru, kde se naštěstí na poslední chvíli rozhodla zavolat dceři.

Zmanipulovaná seniorka spěchala do Ostravy poslat úspory podvodníkům. Ti jí dokonce zavolali taxi

Krimi

Ta už přitom věděla, že se děje něco nekalého. Od svého tatínka se totiž dozvěděla, že maminka někam odjela řešit podvod. Zavolala proto na policii, kde jí řekli, že maminka se zřejmě stala obětí podvodníků a ať zkontroluje účet. „Tam nic nebylo. Věděla jsem, že maminka je pryč a s ní i všechny peníze. Naštěstí mi zavolala a zeptala se, jestli má zřízený nějaký rezervní fond, o kterém mluvil i ten člověk v telefonu,“ pokračovala dcera.

Hovor položit a zavolat do banky

Maminku po hovoru okamžitě zastavila a spolu s policejními hlídkami za ní spěchala.

Tento případ tedy dopadl dobře, ale jak upozornil vedoucí oddělení kybernetické kriminality jihomoravské policie Stanislav Kovárník, kyberšmejdi dokážou vystupovat velmi přesvědčivě. „Ve chvíli, kdy bude člověk spěchat, bude unavený, tak musím říci, že je to velmi složité reagovat a nezačít spolupracovat,“ upozornil Kovárník s tím, že podvodníci dokážou vystupovat velmi profesionálně a přesvědčivě.

Nejlepší obranou stále zůstává hovor ukončit a zavolat přímo na číslo banky, o které podvodník tvrdí, že ji zastupuje.

Jen na jižní Moravě policisté evidují od začátku roku téměř dva tisíce podobných útoků se škodou téměř tři sta milionů korun.

Kyberšmejdi nastražili před Vánocemi další past. Pod hlavičkou Zásilkovny

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám