Hlavní obsah

Rus porušil sankce. Soud v Teplicích mu uložil pokutu 300 tisíc a zákaz činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občan Ruské federace Vladimir Lichutin musí za pokus o porušení mezinárodních sankcí zaplatit pokutu 300 tisíc korun. Rozhodl o tom teplický okresní soud. Muž, který dlouhodobě žije a podniká v Česku, se před dvěma lety pokusil vyvézt do Ruska tři luxusní auta. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný, kterému hrozil až tříletý trest, si nechal lhůtu na podání odvolání.

Vladimir Lichutin (vpravo) se svým advokátem v jednací síniVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Podle verdiktu soudu propadne navíc ve prospěch České republiky z účtu obžalovaného v přepočtu 3,3 milionu korun. Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na 20 měsíců.

V reakci na válečnou agresi Ruska vůči Ukrajině uvalila Evropská unie v roce 2022 na Rusko rozsáhlé a bezprecedentní sankce. Banky a peněžní ústavy od té doby sledují toky peněz z území Ruské federace.

Upozornily také na podezřelý převod na účet Lichutina. V květnu 2022 se pokusil prodat tři luxusní automobily značek BMW, Mercedes-Benz a Audi zákazníkům v Rusku, kteří mu poslali peníze na účet.

Česká policie obvinila Rusa kvůli převodům peněz pro oligarchu napojeného na Kreml

Krimi

Obchod chtěl zakrýt tím, že dočasně registroval vozidla v Bělorusku. Peníze za auta mu poslali přímo kupující.

Obhajoba navrhovala podmíněné zastavení trestní věci, to ale soud neshledal na místě. Samosoudkyně Dana Kolářová uvedla, že soud při ukládání trestu zohlednil prohlášení viny obžalovaného, zdůraznila, že bylo i dostatek důkazů k trestné činnosti.

Peněžitý trest je o 60 tisíc korun nižší, než jaký uložil Lichutinovi dříve trestním příkazem civilní soud. „S rozsudkem nejsem moc spokojený. Budeme s klientem zvažovat, zda má smysl podávat odvolání, či nikoliv,“ řekl novinářům obhájce Leonid Kušnarenko.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Vladimir Lichutin před jednací síní

Státní zástupce Jan Scholle se práva na odvolání na místě vzdal. „Rozsudek v podstatě vyhověl návrhům obžaloby,“ řekl žalobce novinářům a dodal, že předmětná vozidla zůstala na území Německa.

„Obchod byl již domluven, peníze částečně odešly do Německa, zbytek byl zajištěn na českých účtech. Německý bazar vyrozuměla policie a transakci zrušila,“ vysvětlil Scholle. Peníze propadly státu, protože je klienti poskytli za nedovoleným účelem.

Soudkyně uvedla, že dalším možným postihem by bylo zrušení trvalého pobytu, k tomu ale neshledala důvod, Lichutin žije na území České republiky řadu let, vychovává děti, které se v ČR narodily. „Žádná negativní zjištění k jeho osobě nebyla,“ uvedla Kolářová.

Banky posílají Rusku platby za ropu s velkým zpožděním. Mají strach

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám