Hlavní obsah

Rozsudek nad Barkovou zhatila hospitalizace její matky

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nepřítomnost důležité svědkyně, podnikatelčiny matky Libuše Forgáčové, zhatila ve středu vynesení rozsudku nad přítelkyní rodiny expremiéra Stanislava Grosse Libuší Barkovou. Je obžalovaná ze dvou pojistných podvodů v celkové výši téměř 8 miliónů korun.

Článek

Forgáčová byla pozvána již k minulému líčení, ale nepodařilo se jí doručit obsílku. Včera nedorazila proto, že je od pondělka hospitalizována v nemocnici v Motole. "Jednalo se o akutní stav, zvracení. Původně jsme mysleli, že je to žlučník, ale vyšetřením se zjistilo, že je to zánět slinivky. Probíhají další vyšetření, ale já si myslím, že je to nervového původu, zaviněném tímhle soudem," řekla Barková Právu.

Soudkyně Marie Marková proto jednání odročila na 2. srpna s tím, že do té doby paní Forgáčovou vyslechne za přítomnosti státní zástupkyně a obhájce Barkové buď v nemocnici nebo doma.

Podle obžaloby Barková podvedla pojišťovnu Kooperativa, když nahlásila, že její domy v Buzicích na Strakonicku poškodila nejdříve v srpnu 2001 vichřice a déšť a o rok později povodně, přičemž ve skutečnosti budovy žádné živly neponičily.

Podivný likvidátor

Podnikatelka tvrdí, že vyřizování obou pojistných událostí měl na starosti její otec, který ale bohužel v červnu 2003 zemřel. Právě on prý také vedl jednání s pojišťovnou, přičemž ona sama stav budov po vichřici i po povodních vůbec neviděla. Stav domů v Buzicích neviděl podle svých slov ani likvidátor pojišťovny Jindřich Kaska. Ten prý věc vyřizoval na základě podkladů technika od stolu. Tento postup ale byl v rozporu s vnitřními postupy pojišťovny.

Proti Kaskově práci byly dlouhodobě vážné výhrady a od října 2001 měl dokonce zakázáno pracovat jako likvidátor. Po jeho odchodu z Kooperativy na něj pojišťovna vloni podala trestní oznámení a věc šetří policie, k většině Kaskou vyřizovaných případů ale chybí spisy, které byly zničeny při povodních.

Samotné Barkové vyřizoval Kaska celkem 18 pojistných událostí, za které jí Kooperativa vyplatila celkem 12,7 miliónu korun, a byl prý jejím "dvorním likvidátorem". To ale Barková odmítá. "S panem inženýrem Kaskou se osobně neznáme, viděla jsem ho prvně až minule u soudu. Moje dvorní pojišťovna byla Kooperativa," řekla ve středunovinářům.

Reklama

Související články

Barková u soudu: je to spiknutí

Podnikatelka Libuše Barková v pondělí u pražského městského soudu odmítla obžalobu, která ji viní z téměř osmimilionového pojistného podvodu. Novinářům...

Výběr článků

Načítám