Hlavní obsah

Rodiče obviňují zdravotníky ze smrti dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Patnáctiletý chlapec z Oldřichova na Tachovsku, který v sobotu spadl ze stromu a narazil si stehno, zemřel ve středu v plzeňské fakultní nemocnici na otravu stafylokokovou infekcí. Rodiče jsou přesvědčeni, že kdyby na Tachovsku byla nemocnice, syn by žil. Případ podle nich vyvolává pochybnosti nad kvalitou péče v okrese. Píše to Plzeňský deník.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Zoo Zlín - Lešná se těší dlouhodobě zájmu návštěvníků. Vloni zažila rekordní sezonu

Článek

Po pádu ze stromu začala žákovi deváté třídy otékat noha, přidaly se vysoké teploty, zvracení a průjem. "Syna jsme odvezli do nemocnice v Mariánských Lázních. Tam ho zrentgenovali a ujistili nás, že se jedná o naraženinu a že teploty jsou průvodním jevem," uvedl Pavlův otec.

V pondělí rodiče přivezli hocha s teplotou 39,6 stupně na kontrolu do tachovské polikliniky. Tam mu podle otce dali berle a druhý den měl přijít na kontrolu. Teplotu doporučili snižovat léky. "Stěžoval si na bolest nohy. S ní ale žádný problém nebyl, teplotu jsem mu neměřil. Další den jsem nařídil kontrolu včetně rentgenu," řekl listu lékař tachovské chirurgické ambulance Jiří Ryšavý.

Do Plzně už v komatu

Druhý den vyhledala matka dětskou lékařku Blanku Šebkovou, která ho hned nechala odvézt dopravní službou polikliniky do Plzně. "Stav pacienta, který měl závažné infekční onemocnění, vyžadoval okamžité řešení," uvedla.

Pavla dovezli do Plzně v komatu, bez hmatatelného tepu. "Lékaři uvedli, že měl být převezen rychlou záchrankou a měl být minimálně napojen na dýchací přístroje a doprovázen zdravotní sestrou," řekl otec. Ve fakultní nemocnici Pavla operovali ještě v úterý večer, ve středu dopoledne zemřel na oddělení ARO, kam byl převezen z infekční kliniky.

"Až v Plzni jsme poznali profesionální přístup lékařů. Všichni dělali, co mohli. Přesto Pavel boj se stafylokokovou sepsí prohrál," uvedl otec. "Okresní město nemá nemocnici. Celý život platím, a když potřebuji pomoc, nikde se člověk nedovolá," uvedl Pavlův děda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám