Hlavní obsah

Řidič na Karvinsku se snažil uvázlý kamion zvednout, vlak byl ale rychlejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič kamionu, který ve středu ráno uvázl na přejezdu v Dolní Lutyni, se až do poslední chvíle snažil zabránit tragické srážce. Vůz se snažil nadzvednout za pomoci hydraulického zařízení. Vyplývá to z vyjádření vedení firmy Spro, která auto provozovala.

Odstraňování následků tragické nehody vlaku v Dolní Lutyni na Karvinsku.Video: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Nákladní souprava byla podle firmy v naprostém pořádku a za nehodu může podle firmy hlavně nevyhovující stavební profil přejezdu, který se nachází na zvýšeném náspu.

Jak uvedl provozní ředitel firmy Spro Martin Skácel, řidič, který soupravu řídil, má dlouholeté zkušenosti. Do areálu nedaleké Farmy Bezdínek vezl na podvalníku stavební stroj.

„Náš řidič vjel na přejezd v době, kdy výstražné signalizační zařízení nebylo v činnosti. Při jízdě přes železniční přejezd však na něm s návěsem uvázl, a to v důsledku stavu profilu náspu a celého kolejiště vůči vozovce samotné,“ uvedl Skácel.

Tragická srážka rychlíku s kamionem na Karvinsku. Strojvedoucí zemřel, 19 lidí je zraněných

Krimi

Řidič se bez jakéhokoliv otálení snažil vozidlo z kolejiště odstranit. „Po zablokování návěsu z vozidla vystoupil a snažil se okamžitě soupravu vyprostit prostřednictvím zvednutí hydraulického pérování,“ uvedl Skácel.

„Následně se rozezněla signalizace železničního přejezdu a krátce nato se přiblížil vlak. Střetu nebylo možné zabránit, stejně jako nebylo možné za zatáčkou tratě včasnou signalizací varovat strojvedoucího,“ dodal provozní ředitel.

Souprava, jejíž zbytky zajistila policie, podle Skácela splňovala všechny technické normy pro převoz přepravovaného stavebního stroje.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Odstraňování následků tragické nehody vlaku v Dolní Lutyni.

„Řidič soupravy je náš dlouholetý a zkušený zaměstnanec. Celou událostí je velmi otřesen. Jako zaměstnavatel mu poskytujeme nezbytnou podporu a pomoc,“ dodal Skácel.

Jak Novinky informovaly, na nevyhovující profil přejezdu v minulosti upozornil dopravce, který zde měl provozovat nízkopodlažní autobusy. O zřízení linky žádala nedaleká Farma Bezdínek pro své zaměstnance.

Loni byla Správa železnic na možné obavy z uváznutí nízkopodlažního autobusu upozorněna.

Mluvčí této instituce Nela Eberl Friebová to potvrdila s tím, že případné úpravy přejezdu by se zvažovaly až v souvislosti se zřízením této linky. Přejezd v Dolní Lutyni slouží podle ní bez problémů déle než dvacet let.

O tom, že na přejezdu na Karvinsku může být problém, se už mluvilo, říká náměstek hejtmana

Krimi

„Do této doby jsme v souvislosti s přejezdem jakýkoli podnět týkající se bezpečnosti nebo nutnosti terénních úprav neřešili. Přejezd byl postaven v roce 2002 při modernizaci železničního koridoru podle schválené projektové dokumentace,“ sdělila Friebová.

„Během následujících let byl vzhledem k významu této trati také průběžně opravován, poslední z těchto oprav proběhla přibližně před třemi lety,“ dodala.

Odpověď na přesnou příčinu nehody dá nyní až policejní vyšetřování. Doba vypracování znaleckých posudků se odhaduje na několik měsíců - znalci budou zkoumat jak profil trati, tak pozůstatky nákladní soupravy. Policie případ prověřuje pro podezření z obecného ohrožení.

Srážka vlaku na Karvinsku s kamionem.Video: Aleš Honus, Novinky

Nehoda se stala v Dolní Lutyni ve středu ráno. Na zabezpečeném přejezdu uvázla nákladní automobilová souprava, která do nedaleké farmy vezla vrtnou soupravu, a to krátce předtím, než se spustily závory. Do uvázlého návěsu narazil vlak, jehož strojvedoucí nestačil zabrzdit.

Strojvedoucí zemřel na místě, dvě desítky cestujících utrpěly středně těžká nebo lehká zranění

Škoda je předběžně vyčíslena na 37 milionů korun. Případ policie prověřuje pro podezření z obecného ohrožení.

Na místě zadržela řidiče, druhý den ho pak propustila bez sdělení obvinění. Přesný průběh nehody nyní budou hodnotit znalci. Na základě posudků pak policie vyhodnotí případnou trestní odpovědnost.

Řidič kamionu, který se srazil s vlakem, byl propuštěn ze zadržení. Obviněn nebyl

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám