Hlavní obsah

Řidič kamionu, který se srazil s vlakem, byl propuštěn ze zadržení. Obviněn nebyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Lutyně

Řidič nákladního auta, které ve středu zůstalo stát na přejezdu v Dolní Lutyni na Karvinsku a do nějž narazil rychlík, byl propuštěn ze zadržení. Policie ho neobvinila, není ani podezřelý. Vyšetřovatelé na něj pohlížejí jako na účastníka tragické nehody. Policie teď bude čekat na posudky, které budou k dispozici zřejmě až za několik měsíců. Na místě teď intenzivně pracují hasiči.

Odklízení následků střetu kamionu s rychlíkem v Dolní LutyniVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Při nehodě zemřel strojvedoucí a dalších dvacet lidí se zranilo. Jak Novinkám potvrdila mluvčí policie Daniela Vlčková, řidič byl doposud v režimu zadržení. Poté, co byl vyslechnut a byly zajištěny další důkazy z místa, ho policie propustila.

„Nebylo vůči němu vzneseno žádné obvinění. Kriminalisté i nadále prověřují možnou odpovědnost jak fyzických, tak i právnických osob,“ uvedla Vlčková. Prověřování nehody potrvá podle ní měsíce. Pro případné obvinění z obecného ohrožení budou právě výsledky znaleckých expertíz zásadní.

Připravuje se roztržení vlaku

Hasiči Správy železnic od čtvrtečního rána pokračují v odstraňování následků středeční nehody. Většinu vagonů se již podařilo odtáhnout z místa, nejhůře na tom je zničená lokomotiva a první vagon, které se budou vyprošťovat později. Kdy se doprava obnoví, není jasné, ale dříve než v sobotu to nejspíš nebude.

Tragická srážka rychlíku s kamionem na Karvinsku. Strojvedoucí zemřel, 19 lidí je zraněných

Krimi

S odklízením pomáhá nejtěžší technika. „Aktuálně naši lidé likvidují další drobné zbytky z kolejiště a okolí a připravuje se roztržení vlaku. Čekáme na příjezd dieselové lokomotivy a budeme se snažit odtrhnout první vůz od lokomotivy. Připravený je tank, který svrhne lokomotivu z kolejí do příkopu,“ řekl velitel zásahu Jan Vilášek z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

Následně nastoupí další specialisté Správy železnic, kteří se budou snažit trať znovu zprovoznit. A to jak samotné kolejiště, tak poškozené trakční vedení.

Nehoda se stala ve středu po půl šesté ráno na železniční trati mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Ve vlaku do Prahy cestovalo asi sedmdesát lidí, další měli přistoupit až v dalších stanicích, zejména v Ostravě. Škoda byla předběžně vyčíslena na 37 milionů korun.

Příčnou nehody byl uvázlý kamion, který zůstal na přejezdu zablokován poté, co se ho řidič snažil přejet. Policie nyní zjišťuje, zda nákladní souprava splňovala všechny potřebné technické parametry, zda nešlo o nepovolený nadměrný náklad, případně zda vozidlo nebylo přetíženo.

O tom, že na přejezdu na Karvinsku může být problém, se už mluvilo, říká náměstek hejtmana

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám