Hlavní obsah

Řidič MHD z Klatov měl na krku hákový kříž. Policie to považuje za přestupek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U přestupkové komise nakonec skončí 38letý řidič městského autobusu v Klatovech, který měl letos na jaře během jízdy zavěšen na krku německý „železný kříž“ s hákovým křížem uprostřed. Policie oznámila, že po prověření všech okolností dospěla k závěru, že se nejedná o trestný čin, ale mohlo by jít o přestupek, neboť řidič mohl nevhodným přívěskem vzbudit veřejné pohoršení.

Foto: MHD Klatovy
Článek

Policisty na řidiče s hákovým křížem upozornil jeden z pasažérů, který 8. května cestoval linkou č.4. Šofér se následně u výslechu přiznal, že měl od začátku jízdy kříž připnutý na vrchu košile.

„Je to sběratelský předmět. Vzal jsem si ho jen na ukázku, protože osmý květen je historický den, kdy si lidé hrají na vojáky a nosí různé uniformy. Já jsem si prostě vzal kříž,“ tvrdil řidič s tím, že za celou směnu mu nikdo z desítek cestujících nic neřekl.

Zároveň popřel, že by tím chtěl projevovat sympatie k fašismu.

„S žádným takovým hnutím nemám nic společného a nejsem žádný rasista. Nesledoval jsem tím nic jiného, než že jsem to bral jako ukázku pro lidi, aby viděli, jak takový kříž vypadá, neboť je takových příležitostí málo,“ dodal řidič.

Foto: Archiv Právo

Železný kříž druhé třídy, který měl řidič na krku

Aby policisté mohli řidiče trestně stíhat pro přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, musel by jej spáchat veřejně, tedy nejméně před třemi současně přítomnými osobami.

Kromě oznamovatele se ale policistům nepodařilo ustanovit žádného dalšího z cestujících, který by potvrdil, že kříž na krku řidiče viděl.

Železný kříž je německé válečné vyznamenání, které bylo udělováno za statečnost v boji a datuje se od doby pruské účasti v napoleonských válkách. Ve druhé světové válce se Železný kříž stal vzorovým měřítkem uznání.

Hlavně nenápadně. Do Evropy posílali kokain maskovaný nacistickou vlajkou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám