Hlavní obsah

Řidič, který odhodil chlapce v lese, půjde definitivně na 12 let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Soudci nejvyššího soudu v Brně odmítli dovolání řidiče Petra Neissera, který předloni na Blanensku srazil patnáctiletého Karla Pravce. Těžce zraněného ho pak nechal v lese. Své rozhodnutí zveřejnili soudci v úterý. Chlapec díky silné vůli, štěstí a lékařské pomoci srážku nakonec přežil. Řidič ve vězení definitivně stráví dvanáct let.

Článek

„V dovolání Neisser žádal, aby byl potrestán za neposkytnutí pomoci, nikoliv za pokus o vraždu. Nejvyšší soud to ale odmítl,“ řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Neisser si trest odpyká v mírnějším typu věznice s ostrahou. Nyní mu zbývá ještě teoretická možnost podat ústavní stížnost.

Případ vyvolal předloni velký zájem veřejnosti. Při nehodě mladíkovo tělo nejdříve rozbilo přední sklo, pak se chlapec převalil na střechu a zadním sklem se propadl do kufru. Přitom utrpěl vážná poranění.

Řidič si údajně hocha všiml až poté, co s ním dojel do svého bydliště v Lysicích. Potom jej odvezl do lesa, kde v noci nikdo nechodí a silně krvácejícího ho tam zanechal. Kdyby neprocitl z bezvědomí, asi by zemřel. Čin se stal v listopadu. Podchlazeného hocha, který se těžce zraněný několik hodin plazil k silnici, náhodou nalezl až nad ránem projíždějící řidič.

Zraněný Karel Pravec s otcem.foto: PRÁVO/Jan Chmelíček

Neisserovi původně hrozilo až 15 let vězení. Krajský soud v Brně i Vrchní soud v Olomouci však zohlednily, že nejednal v přímém úmyslu někoho usmrtit. "Jde o člověka, který jednal pod tíhou momentální situace, kterou zcela nešťastně a neadekvátně vyhodnotil," uvedl předseda olomouckého senátu Jaroslav Sukaný.

Kromě Neissera krajský soud potrestal podmíněným trestem také Šárku Suchánkovou, která s obžalovaným tehdy v autě cestovala. Proti trestu se nijak nebránila.

Reklama

Související články

Soudce vzal nebezpečného řidiče do vazby

Z policejní cely přímo do brněnské věznice odvezla v sobotu před polednem policejní eskorta 35letého Petra Neissara z Lysic na Blanensku, kterého vzal soudce...

Výběr článků

Načítám