Hlavní obsah

Řidič autobusu smrti dostal osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Řidič patrového neoplanu Pavel Krbec, který letos 8. března havaroval u Nažidel na Českokrumlovsku, dostal osm let. Při nehodě zemřelo devatenáct cestujících, 34 dalších bylo zraněno. O trestu pro osmačtyřicetiletého muže z Chebu rozhodl Okresní soud v Českém Krumlově. Krbec se vynesení rozsudku nezúčastnil, dopisem se soudu omluvil, že se pro svůj špatný psychický stav nemůže dostavit.

Foto: Jiří Šafránek

Pozorovatelé ptáků se sejdou na Záhlinických rybnících.

Článek

K rozsudku se podle svého obhájce nicméně vyjádří ještě dnes. Státní zástupce ani obhájce verdikt nekomentovali a ponechali si lhůtu pro odvolání.

O výši trestu se senát soudu rozmýšlel od minulého pátku, kdy proces soudkyně Otília Hrehová po závěrečných řečech projednávání odročila.

Krbcovi přitížil i fakt, že zfalšoval profesní osvědčení a za volant autobusu tedy neměl vůbec usednout.

Krbec se procesu neúčastnil, ale v rozhovorech s novináři několikrát opakoval, že příčinou neštěstí byla technická závada na autobusu. Obhajoba se při procesu snažila zpochybnit znalecké posudky tvrzením, že znalci neměli dostatečné znalosti a zkušenosti s autobusem tohoto typu.

Podle znalců byl autobus v dobrém technickém stavu, měl ale odpojený omezovač rychlosti. Autobus tak těsně před nehodou jel rychlostí 118 km/h, ačkoli omezovač neměl vůz "pustit" přes stokilometrovou rychlosti. Znalci se neshodli v otázce, jak nehodu ovlivnila kvalita vozovky.  Znalec z oboru dopravy Milan Uttl uvedl, že neměla na nehodu vliv, naproti tomu znalec z oboru pozemních komunikací Vlastislav Novák upozornil na to, že silnice u Nažidel nesplňuje platné normy.

Obhájce Zdeněk Ptáček napadl i svědectví přímých účastníků nehody, když tvrdil, že se na výpovědích předem domluvili, jelikož se sdružili ve spolek Nažidla 2003.

Naproti tomu státní zástupkyně Marie Králová označila důkazy za dostatečné a nezpochybnitelné. "Hlavního viníka nehody vidím v řidiči autobusu, obžalovaném Pavlu Krbcovi. Nemaje profesní osvědčení usedá za volant a překračuje rychlost vědom si toho, kolik veze lidí. Jednalo se o vědomou nedbalost, hazardérskou jízdu nezodpovědného řidiče," prohlásila státní zástupkyně. Za spáchání trestných činů obecného ohrožení a padělání a pozměňování veřejné listiny navrhla Krbcovi trest na horní hranici zákonné sazby, která činí 10 let vězení.

Anketa

Souhlasíte s výší trestu vyměřeného soudem řidiči neoplanu?
ANO
34,2 %
Přijde mi příliš nízký
18,2 %
Přijde mi příliš vysoký
47,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1096 čtenářů.

Reklama

Související články

Řidič od Nažidel trvá na poruše

Pavel Krbec z Chebu, jehož ruce svíraly volant dvoupatrového neoplanu v tragickém okamžiku, kdy autobus u Nažidel na Českokrumlovsku vyletěl ze silnice...

Řidič neoplanu se obává tlaku na soud

Zpráva o odročení hlavního líčení v kauze tragické havárie autobusu u Nažidel v pátek obžalovanému řidiči Pavlu Krbcovi úlevu nepřinesla. Řekla ke stavu svého...

Výběr článků

Načítám