Hlavní obsah

Řešíme rvačku opilců v Krupce, Ukrajinci mezi nimi nebyli, vyvrací policie fámy na sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Okolnosti opilecké rvačky několika lidí od neděle vyšetřují policisté v Krupce na Teplicku. Zároveň zdůraznili, že mezi podezřelými z výtržností nejsou Ukrajinci, jak to tvrdí někteří uživatelé sociálních sítí. Zpráva policie připomíná podobné případy z předchozích týdnů, kdy lidé šířili nenávistné lži, za což je policie začala stíhat.

Foto: Mapy.cz

Ulice Karla Čapka v Krupce na Teplicku

Článek

Policie v pondělí na případ upozornila na Twitteru. Rvačka se měla odehrát v neděli kolem 19. hodiny, účastnilo se jí několik lidí, část z nich v opilosti. Policie incident prověřuje jako výtržnictví.

„Dále vyvracíme informace, které se objevují na sociálních sítích, že incidentu se měly zúčastnit osoby ukrajinské národnosti. Uvedeným případem se nadále zabýváme a další informace poskytneme hned, jakmile to bude možné,“ uvedli policisté.

Odkazy na konkrétní příspěvky uživatelů internetu kriminalisté neuvedli, výsledky vyhledávačů ale odkazují k příspěvkům obsahově a časově odpovídajícím varování policie. U jednoho z nich je rovněž videozáznam, na kterém jsou lidé srocení před panelovým domem, dva lidé na zemi a strážníci, kteří se snaží uklidnit viditelně vyhrocenou situaci.

Ta budí dojem, že zmíněná dvojice mužů je městskou policií zadržená a strážníci ji chrání před útoky přihlížejících. U sdíleného videa jsou poznámky jako „Krupka, Ukrajinci na zemi“ nebo „Ukrajinci napadli romské děti“.

Další příspěvek obsahuje detailní záběr do obličeje jednoho z mužů, který byl na videu na zemi, a tvrzení, že se má jednat o Ukrajince, který „unesl čtyři malé romské děti“.

Informaci o konfliktu v ulici Karla Čapka na sídlišti Maršov potvrdil starosta Krupky s tím, že radnice je podle něj připravená ještě více spolupracovat s policií a místní romskou komunitou.

Příspěvky na internetu připomínají podobné případy z předešlých týdnů, které kvůli šíření nenávistných lží vyšetřovala policie. Vysvětlovat svá tvrzení musel například muž, který tvrdil, že v Sokolově pobodali Ukrajinci chlapce a chystají se všechny pozabíjet, což se nezakládalo na pravdě.

Není zde vyhrocený stav mezi Ukrajinci a Romy, řekl pardubický policejní ředitel

Krimi

Později, po předvolání policií, svá slova zmírnil a snažil se vše vysvětlit tím, že nesmysl vzešel z „hlášky mezi Romy“. Kriminalisté ale případ řeší dál.

Jakou policie případně zvolí trestní kvalifikaci, je zatím otázkou, ve hře by ale mohlo být například šíření poplašné zprávy. Právě pro tento čin padlo obvinění v dalším případu, kdy 36letá žena na sociální síti tvrdila, že ji v Přerově napadli Ukrajinci. Navíc prý mají v plánu zabít Romy. Její tvrzení se rovněž ukázala jako lživá a podle policie žena záměrně lhala s úmyslem vzbudit v lidech strach z určité skupiny lidí.

Zpráva o napadení Ukrajinci se šířila již v květnu, kdy s tímto tvrzením přišla žena z brněnské části Bystrc. Policie později případ odložila s tím, že se skutek neprokázal, rovněž ale nebylo možné dokázat, že by příspěvek na sociální síti byl od ženy účelový.

Policie řeší potyčku, k níž mělo dojít mezi romskými a ukrajinskými dětmi v Přerově

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám