Hlavní obsah

Zadeh se v daňové kauze dohodl na trestu devíti let za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Podnikatel íránského původu Shahram Zadeh si v daňové kauze s žalobcem vyjednal po přiznání souhrnný trest devět let vězení a peněžitý trest 17 milionů korun. Dohodou o vině a trestu se bude Krajský soud v Brně zabývat 11. října. Uvedl to státní zástupce Aleš Sosík. Zadeh už za mřížemi strávil asi 6,5 roku, část ve vazbě, následně si začal odpykávat osmiletý trest v související věci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh u Ústavního soudu v Brně.

Článek

Zadeh se na základě vyjednané dohody doznal ke všem bodům obžaloby letos v květnu. Sosík uvedl, že výše trestu v dohodě je devět let a jde o souhrnný trest. Zadeh si ve vězení odpykává už osmiletý trest za ovlivňování svědků. Samostatně v daňovém případu mu hrozilo až 13 let vězení. Součástí dohody je peněžitý trest 17 milionů korun a propadnutí majetku zhruba za tři miliony korun. Soud dohodu může, nebo nemusí schválit.

Soud ve čtvrtek začal ukládat první tresty v daňové kauze. Jde o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Obžaloba skupinu viní z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot. V případu je z miliardových daňových úniků obžalováno 14 lidí, soud ale část obžalovaných včetně Zadeha vyčlenil do samostatných trestních řízení. Rozsudků ve věci tak zazní několik.

Ve čtvrtek si jako první ze skupiny vyslechl rozsudek Ladislav Mazura, se státním zástupcem se dohodl na souhrnném trestu 8,5 roku vězení, soud ji rozsudkem stvrdil. „Byla schválena dohoda tak, jak si ji obžalovaný vyjednal,” uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Mazura si ve vězení už odpykává dřívější trest, které mu v předchozích letech uložily pražské soudy, a to především za úvěrové podvody. Brněnský soud jej potrestal za krácení daně a účast na organizované skupině. Muž podle rozsudku především ovládal finanční toky ve vybraných firmách, kterým vznikla povinnost odvodu DPH.

Nejvyšší soud potvrdil osmiletý trest pro podnikatele Zadeha

Krimi

Souhrnný trest sedmi let vězení za obdobné skutky si vyslechl i Michal Šimák, také on si odpykává nepodmíněný trest za nesouvisející trestní věc, především za poškození věřitele. Také v jeho případě soud rozsudkem potvrdil vyjednanou dohodu. Rozsudky jsou pravomocné.

Vleklý proces začal na jaře 2016. Mezi hlavní organizátory podle obžaloby patří podnikatel Zadeh. Ten vinu od začátku popíral, loni v prosinci ale překvapivě projevil zájem o dohodu, po něm pak i někteří další obžalovaní. Soud poté jejich případy vyčlenil do samostatných trestních řízení. Dohodami se začal zabývat ve čtvrtek, pokračuje se v pátek. Zadeh přijde na řadu v pondělí 11. října.

Zadeh se překvapivě plně doznal

Krimi

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud. Ustanovení má usnadnit a zrychlit trestní řízení.

Ústavní soud nepustil z vazby podnikatele Zadeha souzeného za obří daňový podvod

Domácí

Hlavní líčení ve věci začalo v březnu 2016, kdy výslech některých z obžalovaných si vyžádal několik jednacích dní. Například jen Zadeh asi tři jednací dny za sebou četl svoji námitku na podjatost soudce. Celkem vypovídala asi stovka svědků. Jen do prosince 2019 soud nařídil asi 300 termínů hlavního líčení, z toho asi 100 jich ale bylo z různých důvodů odvoláno. Zadehovými stížnostmi na porušení zákona se také opakovaně zabýval Ústavní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám