Hlavní obsah

Soud schválil Zadehovu dohodu v daňové kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Až napodruhé v pátek Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou podnikatel Shahram Zadeh uzavřel se žalobcem v kauze miliardových daňových úniků. Za přiznání si Zadeh vyjednal trest devět let vězení a peněžitý trest 17,5 mil. Kč. Dohodou mezi Zadehem a žalobcem se soud zabýval už v první polovině října, tehdejší návrh kvůli chybám v dohodě neschválil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Žalobce dohodu na základě výtek soudu upravil. V případě podnikatele íránského původu Zadeha jde o souhrnný trest, soud už mu dříve uložil osm let za ovlivňování svědků. Zadeh za mřížemi strávil už asi 6,5 roku. Daňová kauza je u soudu od roku 2016.

Soud uložil další tresty vězení v daňové kauze kolem Zadeha

Krimi

V kauze daňových úniků při dovozu pohonných hmot figuruje včetně Zadeha 14 obžalovaných, škoda je asi 2,5 miliardy korun. Zadeha soud ve věci odsoudil za krácení daní a účasti na organizované skupině. Soud začal ve věci ukládat první tresty v první polovině října. Šlo o obžalované, kteří se přiznali a se státním zástupcem uzavřeli dohodu o vině a trestu. Letité tresty vězení následně uložil i pětici obžalovaných, kteří se nepřiznali.

Zadeh se v daňové kauze dohodl na trestu devíti let za mřížemi

Krimi

Zadeh původně vinu popíral, podle žalobce patřil mezi hlavní organizátory. Podnikatel loni v prosinci překvapivě projevil zájem o dohodu, po něm někteří další obžalovaní. Soud poté jejich případy vyčlenil do samostatných trestních řízení.

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu začalo platit loni na začátku října. Obžalovaný se může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a trestu, dohodu schvaluje soud. Má to usnadnit a zrychlit trestní řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám