Hlavní obsah

Recidivista z Vyškovska už žádné auto nevykrade, dopadli ho policisté

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Až několikrát do měsíce vyjížděli policisté na Blanensku a Vyškovsku k vykradeným autům, počet případů narůstal. V minulých dnech však spadla klec; policisté dopadli 52letého recidivistu z Vyškovska. Vedoucí policejního útvaru Blansko-Vyškov Jiří Dokoupil sdělil Právu, že po odhalení a ztotožnění ho ještě nějakou dobu sledovali.

Foto: Policie ČR

Do aut se pachatel dostával obvykle po rozbití okna.

Článek

Pachatel se do aut se dostával rozbitými okénky na parkovišti u Horního můstku Macochy, v Rudici, Olomučanech, ve Křtinách, zavítal i do westernového městečka u Boskovic.

Muž nepohrdl ani chatkami v autokempu v Jedovnicích, ze skladu jedné restaurace odnesl hromadu tvrdého sýru Eidam, kuřecí řízky a přes 40 kilo vepřového. Ukradl i horské kolo. Lup prodával většinou v bazarech.

Policisté vyčíslili celkovou škodu na bezmála 400 tisíc korun, muž je podezřelý z více než 60 vloupání. Kriminalista Marek Opatřil však předpokládá, že trestní stíhání bude rozšířeno nejméně o 30 případů. Již čtyřikrát trestaný recidivista je podezřelý z majetkové trestné činnosti ještě například na Vsetínsku či v Brně a okolí. Za tuto trestnou činnost byl již ostatně odsouzen k trestu obecně prospěšných prací v trvání 500 hodin, dosud je však neodpracoval.

Odhalování vykradačů aut je pro policii velmi náročné, protože takovou krádež pachatel zvládne v krátkém čase. „Rozbíjení skla není příliš daleko slyšet,“ říkají policisté. Objasnit se daří obecně zhruba jen desetina těchto případů. Zatímco vloni za prvních sedm měsíců  bylo v oblasti Blansko a Vyškov vykradeno 179 aut, letos za stejné období už 221. Tuto statistiku výrazně „vylepšil“ právě dopadený muž. „Pachatel nám nedal dlouho spát, byl to kapitální kousek naší kriminálky,“ uzavřel Dokoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám