Hlavní obsah

Recidivista se vloudil do přízně seniorů v restauracích, doma je pak okradl

Ostrava

Sedm seniorů ve věku 69 až 90 let z Ostravy a Havířova se podařilo od července do konce října obelstít a okrást sedmapadesátiletému muži. Až poté se jej podařilo kriminalistům zadržet. Důchodce zloděj připravil o částku okolo 400 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Obviněný si oběti ve většině případů vybíral v restauracích. Pouze dva seniory oslovil na ulici,“ sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková. Dodala, že v restauracích se muž držel stále stejného scénáře. „Nejdříve osamocené muže oslovil, přisedl si k nim a začal s nimi pít alkohol. Zřejmě si získal jejich důvěru například i tím, že se znají z bývalého zaměstnání. Nakonec se pod různými legendami dostal až ke svým obětem domů,“ popsala.

Muži se vydávali za zaměstnance vodáren a seniora okradli

Krimi

Podle Michalíkové používal zloděj různé příběhy. „Vždy je ale spojovala nabídka na koupi kazet s hudbou, koupě televizoru či prodej vozidla,“ nastínila. Na ulici muž například oslovil dva důchodce, s jedním se dokonce svezl MHD, aby s ním navázal kontakt. I u nich si získal důvěru, a tak ho pozvali domů.

„U poškozených doma vše probíhalo stejně. Nejdříve následovala káva či alkohol, a nakonec chtěl obviněný zaplatit za kupované věci. Problém však byl v tom, že měl pouze bankovku, kterou potřeboval rozměnit. Senioři tak šli do svých skrýší a v domnění dobrého obchodu peníze rozměnili. Netušili však, že jim muž v nestřežený moment odcizí i zbytek našetřených peněz,“ uvedla policejní mluvčí s tím, že v jednom případě muž ukradl nejen peníze, ale i zlato, hodinky, platební karty či mobilní telefon.

Dvě ženy jako volavky, třetí prchala s kabelkou. Krádež v Ostravě zachytila kamera

Krimi

Muž, který už má v rejstříku trestů 19 záznamů, byl policisty obviněn z krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V současnosti je ve vazbě, v případě odsouzení mu hrozí až pětileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám