Hlavní obsah

Rathova exnáměstka Bušinu kompromitoval policista, zjistila inspekce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspekce policie zjistila, že falešné výpisy telefonních hovorů někdejšího investičního náměstka středočeských nemocnic Filipa Bušiny (33) vyrobil s největší pravděpodobností aktivní policista a inspekce dokonce ví, z jakého oddělení. Nicméně nezjistila konkrétní jméno, a proto v těchto dnech celý případ odložila s tím, že se nepodařilo najít pachatele.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Filip Bušina na archivním snímku z doby, kdy reprezentoval ČR v boxu.

Článek

Informace Práva o závěrech inspekce včera bez dalších podrobností potvrdila šéfka státního zastupitelství z Prahy 1 Šárka Pokorná. Dozorový žalobce navíc údajně s rozhodnutím vyšetřovatelů souhlasí a kauza tak pravomocně skončí u ledu.

Podezřelý měl alibi

Stejné závěry se od inspektorů dověděl včera i Bušina, který v případu vystupuje jako poškozený. Sám je přitom od června obviněn z třísetmiliónových daňových úniků.

Inspekce případ šetřila od srpna, kdy zjistila, že kdosi neznámý nabízel po Praze novinářům a dalším lidem za peníze údajné výpisy z Bušinových hovorů.

„Inspekce připustila, že ten únik byl plánovaný a že to provedl někdo od policie, přímo z toho příslušného oddělení kriminálky Praha 1, ale nedokážou prý určit kdo,“ sdělil Právu Bušina.

„Zjistila, že ty výpisy byly převzaty z nějakého jiného případu. Zároveň mi řekli, že v této věci prošetřovali jednoho policistu, pod jehož přístupovými kódy mělo na počítači dojít k obměně a výtisku těchto materiálů, na nichž už se objevilo mé i další čísla známých osob,“ dodal Bušina.

Podezřelý policista měl však podle vyšetřovatelů na dobu, kdy někdo výpisy padělal, alibi. Vůbec nebyl v práci a asi ani v republice.

Bušina: akce měla poškodit i ČSSD

Bušina míní, že celá akce neznámého policisty měla zkompromitovat jak jeho samotného, tak poškodit ČSSD.

V padělaných výpisech se totiž kromě Bušinova telefonního čísla objevil také kontakt na jeho někdejšího nadřízeného, středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), ale i šéfa ČSSD Jiřího Paroubka či nezařazeného poslance Evžena Snítilého (býv. ČSSD).

Ve falešných výpisech inspekce podle Bušiny našla také čísla tří pražských advokátů. „Přitom já ty lidi vůbec neznám a určitě jsem si s nimi nevolal, takže je to absolutní nesmysl,“ uvedl k tomu Bušina.

Reklama

Související témata:

Související články

Stíhaný Rathův poradce Bušina rezignoval

Stíhaný poradce středočeského hejtmana Filip Bušina rezignoval na funkci ekonomického náměstka středočeských nemocnic. Je pravda, že jsem abdikoval na funkci,...

Na Bušinově kauze policie pracovala dva roky

Bývalý boxer Filip Bušina je spolu s dalšími sedmi lidmi stíhaný protikorupční policií za rozsáhlé daňové podvody. V případě odsouzení hrozí všem obviněným až...

Bušina: vinným se skutečně necítím

Filip Bušina, bývalý poradce středočeského hejtmana Davida Ratha, se v rozhovoru pro Právo vyjádřil ke svému obvinění v kauze daňových úniků v krajských...

Výběr článků

Načítám