Hlavní obsah

Policie odložila Bušinův údajný podvod na Barkové

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Filip Bušina (33), někdejší blízký spolupracovník středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který je obviněn za třísetmiliónový daňový únik, si může alespoň částečně oddechnout. V jiném případě, v němž byl podezřelý z patnáctimiliónového podvodu, policie své šetření uzavřela s tím, že se Bušina žádného trestného činu nedopustil.

Článek

Domnělou obětí podvodu měla být už v roce 2005 Bušinova někdejší blízká známá a zároveň přítelkyně rodiny expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) Libuše Barková i její obchodní partner Manfréd Švestka. Právě on podal na Bušinu loni v únoru trestní oznámení.

„Na konci července bylo odloženo, protože se neprokázalo podezření z trestného činu. Státní zástupkyně toto rozhodnutí policie akceptovala,“ řekla v úterý Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Případ se měl týkat akcií realitní společnosti Zentra, která vlastnila nemovitosti na pražském Proseku za 15 miliónů. Už půldruhého roku tento spor mezi Barkovou se Švestkou na jedné straně a Bušinou na té druhé řeší i obchodní soud. Další jednání proběhne příští týden.

Barková Bušinu viní z toho, že se vetřel do její přízně, zneužil její důvěru, aby jí pak za zády sebral celou firmu, kterou původně stoprocentně vlastnila, a nakonec i její lukrativní nemovitosti na pražském Proseku.

Podle závěrů policistů ale Bušina nic podvodného neudělal. „To je dobrá zpráva. Samozřejmě jsem za to rozhodnutí rád, ale dál se k tomu případu nebudu vyjadřovat, dokud neskončí civilní soud týkající se této kauzy,“ reagoval včera pro Právo Bušina.

Barková se ale se nechce s uzavřením případu smířit. „Určitě proti tomu podáme stížnost, protože si myslím, že i když jsou zde podle mého názoru politické tlaky, tak když někdo někoho okrade, tak se musí dál bojovat. Byl to určitě jasný podvod,“ míní Barková, která sama dostala před časem dvouletou podmínku za pojistný podvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám