Hlavní obsah

Radim Masný vypovídal u soudu se Zubíkem

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kontroverzní opavský podnikatel a letošní kandidát NezDem na senátora v Opavě Radim Masný svým pondělním svědectvím u ostravského krajského soudu nečekaně zkomplikoval projednávání největší kauzy někdejšího šéfa vsetínského hokeje Romana Zubíka.

Článek

Ten je stíhán mimo jiné proto, že měl nezákonně způsobit podniku Slovenský plynárenský průmysl (SPP) škodu za 356 miliónů korun. Podle obžaloby Zubík peníze od SPP podvodným způsobem vylákal na vlastní podnikatelské aktivity. Masný ale v pondělí u soudu prohlásil, že Zubík byl jen prostředníkem mezi SPP a Chemapolem, který chtěli Slováci ovládnout.

Osobní setkání s Duckým

Zubíka prý o nákup akcií požádal přímo generální ředitel SPP Ján Ducký, který byl později za nejasných okolností zavražděn dosud neznámými pachateli. "Osobně jsem se sešel s Duckým a ten mi říkal, že mají zájem nakoupit akcie Chemapolu a že o tom jednají se Zubíkem," řekl Masný u soudu.

Přitom při výslechu u policie před šesti lety tvrdil úplný opak. "Nevěděl jsem nic o tom, že by akcie byly nakupovány pro SPP," řekl do protokolu s tím, že se o tom dozvěděl teprve po vyhlášení konkursu na Chemapol Group.

Stíhání pro křivé svědectví?

Na naléhání soudce nechtěl rozpory ve výpovědích vysvětlit a stále opakoval, že v nich žádné rozdíly nevidí. Státní zástupce si proto od soudu okamžitě vyžádal protokol o hlavním líčení a naznačil, že zváží trestní stíhání Masného pro křivé svědectví.

"Trvám na tom, že mezi mými výpověďmi nejsou žádné rozpory. Tehdy se mne policista na Duckého přímo nezeptal, tak jsem o tom nemluvil," řekl Masný, který se už několikrát pokoušel vstoupit do politiky, před šesti lety v Opavě neúspěšně kandidoval ve volbách do Senátu jako nezávislý. Letos se o to pokusí podruhé, tentokrát pod hlavičkou Nezávislých demokratů Vladimíra Železného.

Předpokládá se další odročení

Hlavní líčení s Romanem Zubíkem pokračuje výslechy dalších svědků i v následujících dnech. Pak bude proces pravděpodobně odročen za účelem předvolání dalších svědků. Roman Zubík na sebe poprvé upozornil v polovině 90. let jako mecenáš vsetínského hokejového klubu.

Nyní má na krku několik obžalob, loni v prosinci skončil ve vazbě, protože nechodil k soudu, vzápětí dostal sedm a půl roku vězení za zneužívání informací v obchodním styku. Vrchní soud v Olomouci, kam se odvolal, ale rozsudek v dubnu zrušil a vrátil kauzu zpět do Ostravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Vsetínský podnikatel Zubík obviněn z podvodu

Bývalý předseda představenstva vsetínské akciové společnosti Sezooz Group čelí podezření z mnohamiliónového podvodu. Podle ČTK se jedná o někdejšího majitele...

Exmajitel Vsetína Zubík dostal sedm let

Sedm a půlletý trest vynesl ve středu nad bývalým vlastníkem vsetínského hokejového klubu Romanem Zubíkem ostravský krajský soud. Potrestal ho za zneužívání...

Výběr článků

Načítám