Hlavní obsah

Psycholožka dodávala vězňům alkohol

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Psycholožku z věznice v Ostravě-Heřmanicích stíhá policie za to, že asi dva roky dodávala trestancům alkohol, mobilní telefony a další věci. Za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí hrozí 50leté ženě až šest měsíců vězení.

Foto: Šjů, www.wikipedia.org

Ilustrační foto - Vodní kolo

Článek

Policejní mluvčí Milan Klézl informoval, že dodávky se uskutečňovaly během pravidelných setkání s jedním z vězňů. "Od října roku 2000 zajišťovala odsouzeným alkohol, potraviny, cigarety, ale i mobilní telefony se SIM kartami a nabíječky. Při terapiích tyto věci předávala za finanční obnos 36letému odsouzenému," uvedl Klézl. Dodal, že na žádost vězňů obviněná také zajišťovala dobíjení kreditu k propašovaným mobilům. Psycholožka si za své služby podle policie nechávala platit peníze.

Ředitel věznice Ladislav Mička Právu řekl, že stíhaná žena v Heřmanicích pracovala od roku 2000. "O dva roky později se ke mně začaly dostávat anonymní zprávy, že má nedovolené styky s některými vězni. Začali jsme to citlivě prověřovat, ale trvalo to bohužel delší dobu, protože vězeňská služba nemůže využívat operativní techniku," řekl Mička.

Obviněná psycholožka z věznice odešla

Když její jednání vyšlo najevo, psycholožka sama požádala o rozvázání pracovního poměru. O věc se pak začala zajímat policie, která až do poloviny června shromažďovala důkazy a vyslýchala vězně. Obvinění bylo psycholožce sděleno koncem minulého týdne.

V ostravské věznici jde o nejzávažnější případ selhání zaměstnance za několik posledních let. Každý pracovník vězeňské služby by si přitom měl podle ředitele Mičky uvědomit, že podobné jednání se dříve či později vymstí. "Když zaměstnanec jednou udělá něco podobného, příště už nemůže couvnout. Už pak není cesta zpátky," tvrdí Mička.

Jak uvedl Miroslav Jílek z Vězeňské služby ČR, v roce 2002 bylo u 213 příslušníků vězeňské služby a dvou občanských zaměstnanců prověřováno oznámení o podezření ze spáchání trestného činu. Pravomocně odsouzeno přitom bylo osm příslušníků vězeňské služby a dva občanští zaměstnanci.

Případy pašování nedovoleného zboží do věznic nelze zamezit ani přes stále přísnější technická opatření. "Dnes už máme instalován bezpečnostní rám a rentgenové zařízení, kterým procházení všechna zavazadla. Ale ani toto zařízení nemůže věznici hermeticky uzavřít. Když bude chtít někdo pronést drogy a zašije si je třeba do obleku, může se mu to podařit. Nikdy navíc nelze stoprocentně vyloučit selhání personálu," řekl Mička.

Reklama

Výběr článků

Načítám