Hlavní obsah

Soud snížil o tři roky trest muži, který léta znásilňoval družku a brutálně týral její syny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brutálně týral družku, znásilňoval ji a terorizoval i její nezletilé syny. Ty navíc nutil jeho bezohlednému a bezcitnému jednání vůči jejich matce přihlížet, navíc s ní sami museli provádět různé sexuální praktiky. V říjnu loňského roku za to Krajský soud v Ostravě Petra Petrýdese odsoudil k 12 rokům vězení. Ten se odvolal a Vrchní soud v Olomouci mu vyhověl. Trest mu ve čtvrtek snížil o tři roky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K vrchnímu soudu sedmapadesátiletý Petrýdes nedorazil. Zůstal totiž ve vazební věznici a jednání proběhlo prostřednictvím videokonference.

Odsouzen byl za znásilnění, týrání svěřené osoby, týrání osoby žijící ve společném obydlí a ohrožování výchovy dítěte.

Policie se případem začala zabývat v září 2022. Stalo se tak poté, co Petrýdese vyhledal jeden z dnes již dospělých synů jeho tehdejší družky, který cítil potřebu si vše vyříkat a došlo k vzájemné konfrontaci.

Obžaloba: Při znásilnění si s obětí udělal selfíčko a poslal ho jejímu příteli

Krimi

Obžalovaný původně své počínání popíral, ale u krajského soudu už prohlásil vinu. Potrestán byl s použitím zvýšené trestní sazby o jednu třetinu oproti základní, která činí 5 až 12 roků. Hrozilo mu tak až 16 let.

„Krajský soud v tomto směru nepostupoval správně. Pro zvýšenou sazbu nebyly splněny podmínky,“ vysvětlil soudce vrchního soudu Petr Jirsa.

„Dvanáctiletý trest, který je na samé horní hranici základní sazby, by podle nás za normální situace přesto odpovídal. Museli jsme však zohlednit prohlášení viny a dobu, co uplynula od trestné činnosti, kterou páchal. A také jeho bezúhonný život, který poté vedl,“ dodal.

Petrýdes používal hrůzné praktiky sedm let

Petrýdes hrůzné praktiky na všech třech poškozených prováděl v letech 2009 až 2015 v bytě, kde společně bydleli. Šlo o desítky případů v četnosti minimálně jednou týdně. Zneužíval svého dominantního postavení, fyzické i ekonomické převahy.

Družka se s ohledem na své mentální schopnosti nedokázala bránit. Obžalovaný v ní i synech vyvolával strach, bezmoc. Nepřiměřeně je trestal. Jakýkoliv odpor považoval za neposlušnost.

Družku svlékal donaha, bil, fackoval, omezoval její vazby s rodinou a kamarády. Podobně se choval i k chlapcům. Těm zakazoval navíc i zájmové kroužky, televizi, omezoval je v jídle.

Děda znásilnil vlastní i nevlastní vnučku. Dostal 4 roky a musí se léčit

Krimi

Ženu rovněž svazoval ve sklepě i jiných místnostech, omámil ji a pak s ní souložil. Hoši to museli sledovat a zároveň museli matku hrubě urážet.

Nutil je, aby ji osahávali, souložili s ní a orálně ji uspokojovali a také, aby ejakulovali na jím určená místa. Ze strachu mu většinou vyhověli.

Oba hoši i matka utrpěli duševní poruchy, které je dodnes omezují v životě.

„To, jak obžalovaný vůči nim jednal, je šokující. S něčím takovým jsme se dosud nesetkali. Konal tak dlouhodobě, velmi hrubým, necitelným způsobem,“ podotkl soudce.

„Část týkající se sexuálního násilí je mimořádně závažná a společensky nebezpečná. Na psychickém zdraví poškozených se to zásadně podepsalo,“ dodal s tím, že znalec, psycholog, obžalovaného označil za osobu, která jiné používá jako prostředek k uspokojení svých potřeb.

Pedofil „léčil“ psychicky nemocného chlapce pervitinem a pak ho znásilňoval. Dostal pět let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám