Hlavní obsah

Projekt Internet do škol prověří protikorupční útvar

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní oznámení na podezřelou zakázku související s projektem ministerstva školství Internet do škol budou vyšetřovat policisté z Útvaru odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Potvrdil to v pátek ředitel útvaru Jiří Pálka.

Foto: www.mozartgroup.org

Netradiční kvarteto MozART GROUP

Článek

"Pokyn státního zastupitelství prošetřit podněty Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a reportérky týdeníku Respekt v souladu s trestním řádem splníme," řekl v pátek právu Pálka.

Podstatou trestních podnětů je zjištění, že ministerstvo školství v době, kdy bylo řízeno ministrem Eduardem Zemanem (ČSSD), nehospodárně využilo nejméně 884 miliónů korun, porušilo zákon o rozpočtových pravidlech a uzavíralo smlouvy nevýhodné pro stát. Platilo navíc i za neodvedenou práci a nekontrolovalo realizaci smluv. Tím měla být porušena povinnost při správě cizího majetku, za kterou může soud uložit až osm let vězení.

NKÚ podal trestní oznámení na neznámého pachatele. V podnětu uvedl, že způsobenou škodu nelze přesně vyčíslit s tím, že se může pohybovat v řádu stovek miliónů korun. Novinářka se domáhá stíhání bývalého ministra školství Zemana (ČSSD), který podepisoval řadu důležitých smluv projektu.

Podle státní zástupkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Dagmar Květoňové bude na policistech a znalcích, aby zjistili konkrétní výši škody. "Žádné z trestních oznámení nenaznačuje v souvislosti se zakázkou podezření na korupci. Pokud k ní došlo, policie by ji měla odhalit," řekla ČTK Květoňová.

Oznámení podá i ministerstvo

Podle ministryně školství Petry Buzkové (ČSSD) se řada kontrolních závěrů NKÚ shoduje i s výsledky interních šetření resortu. Proto se i ministerstvo rozhodlo podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži. "Tento podnět jsme ještě neobdrželi," odpověděl na dotaz Práva Pálka.

Na projekt Internet do škol stát vyčlenil sedm miliard korun. Ministerstvo školství ještě za vedení ministra Zemana uzavřelo s generálním auditorem. firmou Chemcomex smlouvy do roku 2005, které jsou podle NKÚ pro ministerstvo nevýhodné. NKÚ zjistil, že generální auditor dostal zaplaceno za neprovedené služby. Resort přistoupil na vyšší ceny, než jaké auditor uvedl v nabídce, a to o 25,897 miliónu korun. Ministerstvo mu poskytlo dohodnutých téměř 79,47 miliónu korun, auditor ale neposkytl všechny služby.

Generální dodavatel Internetu do škol, společnost AutoCont OnLine, označil zprávu NKÚ za neobjektivní a dal ji přezkoumat právníkům. Firma se domnívá, že materiály ministerstva, z nichž NKÚ vycházel, byly záměrně zkreslené. Buzková nařčení odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám