Hlavní obsah

Ministerstvo se připojí k žalobě NKÚ kvůli Internetu do škol

Novinky, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli projektu Internet do škol podává ministerstvo školství. Výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) totiž prokázaly, že při vybavování škol počítači a jejich připojování na internet ministerstvo nehospodárně investovalo odhadem jednu miliardu korun.

Foto: archiv Suvereno

Natáčení videoklipu Bláznovstvá

Článek

"Ministerstvo školství se rozhodlo připojit se k NKÚ a také podat trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu při správě cizího majetku .Ze zákona ani nemůže jiným způsobem reagovat na nález NKÚ," řekla Právu ministryně Petra Buzková.

Generální dodavatel projektu společnost AutoCont OnLine dá zprávu NKÚ k posouzení právníkům. Mluvčí společnosti Petr Cibulka řekl, že považují materiály ministerstva školství, z nichž NKÚ při vypracování zprávy vycházel, za záměrně zkreslené.

Buzková ale reagovala: "To je naprosto směšné. Úřad poskytl informace, o které NKÚ požádal, a informace korektní. Těžko lze zkreslit uzavřené smluvní dokumenty. Takový způsob obrany od dodavatele já považuji za krajně nekorektní."

Resort zvažuje změnu dodavatele

Ministerstvo zvažuje, že na základě kontroly NKÚ přehodnotí smlouvy s generálním dodavatelem. AutoCont ale hrozí, že pokud mu ministerstvo vypoví smlouvy, může to znamenat, že "v září bude 3620 škol postrádat svoji školskou síť, 25 240 počítačů, 2100 serverů a 3620 tiskáren".

Počítače a celé vybavení jsou stále majetkem dodavatele, dokud koncem roku 2005 nevyprší smlouva, kterou s ním resort uzavřel. Buzková k tomu řekla, že ministerstvo bude každopádně usilovat o dohodu, aby postavení státu - respektive ministerstva - v těchto smlouvách bylo výhodnější.

"Ve zprávě NKÚ je velmi silná argumentace, která by měla jednání pomoci," dodala Buzková. Ze zprávy NKÚ mimo jiné vyplývá, že do roku 2002 mělo být vybaveno 90 procent škol (5850), zatímco ve skutečnosti bylo vybaveno pouze 55 procent škol (3617). Plánované prostředky ale byly vyčerpány už z 80 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Internet do škol zřejmě prošetří policie

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zvažuje, zda předá kontrolní závěry projektu ministerstva školství Internet do škol policii. Právníci NKÚ nyní závěry kontroly...

Výběr článků

Načítám