Hlavní obsah

Kvůli Internetu do škol další trestní oznámení

Novinky, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli projektu Internet do škol podává v těchto dnech ministerstvo školství.

Foto: Eva Šafránková
Článek

"Rozhodla jsem se jménem ministerstva na základě zprávy NKÚ podat dvě trestní oznámení, a to na podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku," oznámila včera ministryně Petra Buzková.

Trestní oznámení kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku podal na neznámého pachatele již NKÚ. Protože není jistota, kdo za jaká pochybení zodpovídá, nepodalo ministerstvo podle Buzkové trestní oznámení na konkrétní osobu. Na otázku, zda to není alibismus, protože se na úřadu ví, kdo co podepisoval, řekla: "Posouzení a rozsah odpovědnosti je věcí orgánů činných v trestním řízení." Pokud ale podle ní došlo k pochybením, pak je zodpovědnost spíše na bývalých než současných pracovnících resortu. "Bývalý ředitel sekce státní informační politiky ve vzdělávání byl odvolán z funkce a po jeho odchodu došlo k významné personální obměně odboru," dodala Buzková.

Exministr popřel manipulaci soutěže

Fakt, že předchozí ministr Eduard Zeman použil část peněz z projektu na zvýšení platů učitelů, Buzková komentovala: "Tyto peníze nebyly zcizeny, jen využity k jinému účelu než bylo určeno. V tomto případě ani ministerstvo nedává podnět ke zahájení trestního trestnímu stíhání." Ministryně nicméně dodala, že na Zemanovi je politická odpovědnost za nevýhodné smlouvy, které ministerstvo uzavřelo a on podepsal. "Samozřejmě každý politik je odpovědný za to, co podepisuje," řekla.

E. Zeman ale tvrdí, že kdyby o projektu Internet do škol NKÚ informovali pracovníci, kteří ho vytvořili, a ne dnešní zaměstnanci, byl by výsledek kontroly zřejmě příznivější. "Ti bývalí by projekt hájili a dali by si práci, aby předložili všechny dokumenty. Pan Svoboda (současný šéf sekce na ministerstvu) ale práci svého předchůdce pana Fránka hájit nebude. Měl s ním spoustu nevyřízených osobních účtů," tvrdil Zeman.

Buzková včera zmínila, že existuje řada pochybností o veřejné soutěži na dodavatele projektu. Zeman ale odmítl, že by výběrové řízení bylo zmanipulováno. Sedm šetření Úřadu pro hospodářskou soutěž podle něj konstatovalo, že je vše v pořádku a že ministerstvo může v projektu pokračovat.

"Ve vládní komisi, která rozhodovala, kdo zakázku dostane, byli zástupci Úřadu vlády a ministerstev financí, kultury a školství. Předsedou komise byl advokát Tomáš Sokol. Jestli si někdo myslí, že ti všichni byli zkorumpováni, proč se nezeptá pana Sokola? To se každý bojí, protože zatímco do politika lze střílet beztrestně, do slavného advokáta to tak beztrestné být nemusí," upozornil Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám