Hlavní obsah

Případ Maslákova zločineckého gangu se dostává do finále

Právo, Aleš Fuksa

Celkem osmatřicet let za mřížemi pro pět členů zločineckého gangu obávaného slovenského mafiána Miroslava Masláka požaduje krajský státní zástupce Roman Kafka. Pro bosse podsvětí chce pak trest při horní hranici trestní sazby.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovanému Miroslavu Maslákovi hrozí až dvanáctiletý žalář kvůli nevybíravému vymáhání pohledávek.

Článek

Za vydírání, porušování domovní svobody, nedovolené ozbrojování a šíření poplašné zprávy chce obžaloba Masláka poslat na jedenáct let za mříže. Trestní sazba dosahuje dvanácti let.

Vysoké tresty hrozí i dvěma jeho nejbližším kumpánům, dvojici Slováků Tomáši Ďurišovi a Vladimíru Haviarovi, kteří byli při nevybíravém kontroverzním vymáhání pohledávek po podnikatelích jeho prodlouženou rukou. U těchto navrhuje Kafka devítiletý trest.

U trojice Slováků, kteří si chtěli z vydírání podnikatelů na východní Moravě vytvořit byznys zastřešený Maslákovou společností Final Solution, zároveň obžaloba požaduje vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou. „A to s ohledem na ochranu obyvatel naší země,“ vysvětlil státní zástupce.

Vydírali podnikatele

Konečný rozsudek padne již při dalším líčení u zlínského krajského soudu, které je naplánováno na 26. listopadu.

Na východě Moravy působil Maslákův gang loni od května do října. Šéf gangu byl poté dopaden a od konce roku je ve vazbě. Společně s trojicí Slováků čelí obžalobě i dvojice Čechů Radovan Helis a Jan Surý ze Vsetínska.

Podle státního zástupce poškodil Maslák a jeho gang asi 25 lidí a firem, kterým způsobili škodu nejméně za 1,25 miliónu korun. Vyděračskými praktikami, například podpalováním vozidel či střelbou do rodinného domu, chtěli muži po zadlužených podnikatelích údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám