Hlavní obsah

Slovenský boss Maslák u soudu sprostě nadával a rušil, dvakrát ho vykázali

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Krajský soud ve Zlíně projednává případ slovenského bosse podsvětí Miroslava Masláka, kterého ozbrojená eskorta převezla ráno k soudnímu jednání z vazební věznice v Olomouci. Maslák jednání soudu narušoval, soudce ho musel dvakrát vykázat. Jednomu spoluobviněnému se zase udělalo nevolno a jeho případ bude projednán samostatně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Miroslav Maslák u soudu

Článek

Soudní líčení s obávaným Maslákem začalo s hodinovým zpožděním. Maslák i jeden z jeho kolegů se snažil obstrukcemi zpomalit a znemožnit líčení. Jednomu z obžalovaných se udělalo nevolno a předváděl dávivý kašel s tím, že je mu na zvracení a před pár dny prodělal zápal plic.

Maslák skákal předsedovi senátu do řeči, i když neměl, mluvil na spoluobžalované.

Maslák tvrdil, že soud je zaujatý. Nesouhlasil s tím, aby mu byla ponechána pouta. „Není žádný důvod, abych stanul před soudem takto ponižujícím způsobem. Toto líčení není zárukou spravedlivého procesu,“ uvedl Maslák.

Slovně napadl soudce i státního zástupce

Za opakované rušení jej předseda senátu dvakrát vykázal ze soudní síně. Podruhé dokonce slovně napadl jak předsedu senátu, tak státního zástupce. „Kokot sprostý... Aj, ty,“ pronesl Maslák na jejich adresu. Slovenský boss tak dostál své pověsti z vlasti, kde byl díky svým obstrukcím velmi známý.

Miroslav Maslák před soudemVideo: Aleš Fuksa, Právo

Hlavní líčení pokračovalo v nepřítomnosti nejen vykázaného Masláka, ale i jeho společníka, kterému se udělalo nevolno. Aby soud nemusel hlavní líčení odročit kvůli nevolnosti jednoho z pěti obžalovaných, společníkova věc byla na jeden den vyloučena k samostatnému projednávání.

Spoluobžalovaní vesměs odmítli odpovídat na otázky státního zástupce, především pak na konkrétní otázky týkající se trestné činnosti. V soudní síni je znát nervozita i bez přítomnosti Masláka.

Vybírali výpalné

Obávaný gang vybíral od podnikatelů provozujících diskotéky a erotické kluby výpalné. Maslák se na východ Moravy přestěhoval ze Slovenska v průběhu roku 2012, aby se zde ukrýval před stíháním na Slovensku.

Na Zlínsku se pak snažil i nadále pokračovat ve svém řemesle, kterým bylo především vybírání výpalného. Několikrát také ve snaze získat zakázku na ochranu oznámili výbušninu v barech a na diskotékách v době, kdy tam byl největší provoz, což si vyžádalo evakuaci několika stovek lidí.

Pak ještě přitvrdili a začali podnikatelům poškozovat majetek nebo je napadali. Nejčastější byly žhářské útoky na auta nebo dokonce střelba na vozidla nebo rodinné domy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám