Hlavní obsah

Při čerpání vody ze sklepa se přiotrávili dva muži

Právo, Aleš Honus
Opava

Při odčerpávání vody ze zaplaveného sklepa rodinného domku se ve středu odpoledne v Litultovicích na Opavsku přiotrávili dva muži ve věku 57 a 32 let. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl. Oba muži byli nalezeni ve sklepě v bezvědomí, naštěstí již jsou mimo ohrožení života.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Záchranáři byli do Litultovic přivolaní v podvečer ve středu. „Muži pracovali ve sklepě domu na odčerpávání vody, k tomu používali benzinové čerpadlo. V nedostatečně větraných prostorách přitom došlo k jejich otravě zplodinami, patrně oxidem uhelnatým,“ uvedl Humpl.

Svědci události ještě před příjezdem záchranky vynesli oba muže na vzduch. „Příjezdová cesta k domu, který stojí na polosamotě nedaleko říčky Hvozdnice, byla zaplavena vodou. Záchranáři proto posledních několik desítek metrů k objektu překonali pěšky,“ dodal Humpl.

V okamžiku příjezdu záchranářů jevili oba pacienti známky poruchy vědomí. „Dýchali spontánně, avšak nekomunikovali a byli podchlazení. Naše posádky zajistily mužům žilní vstupy, podaly infuzní roztoky a kyslík,“ uvedl Humpl.

Staršího muže přepravil vrtulník ve vážném stavu do ostravské fakultní nemocnice, mladší pacient je hospitalizován na jednotce intenzivní péče Slezské nemocnice v Opavě.

Podle záchranářů přitom nejde o první případ tohoto druhu při povodních. „Už před dvěma týdny vyjížděla posádka záchranné služby ke 22letému muži do Petrovic u Karviné. Ten čerpal několik hodin vodu ze zatopené garáže, rovněž benzinovým čerpadlem. I on zůstal ležet na místě v bezvědomí a byl naštěstí nalezen včas rodiči. S otravou musel být transportován do nemocnice,“ dodal Humpl.

Záchranná služba proto vyzývá k obezřetnosti a dodržování bezpečnostních pravidel při používání benzinových čerpadel či jiných zařízení během práce v uzavřených prostorách. „Neopatrnost může skončit vážným poškozením zdraví nebo i smrtí,“ varoval záchranář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám