Hlavní obsah

Před očima jí podřízl vnuka. Už ho nezachránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vběhla do dětského pokoje, její vnuk Adam se svým otcem Stanislavem N. seděl na zemi. Ještě se ani pořádně nestačila vydýchat, když dospělý muž, který držel v ruce nůž, přímo před jejíma očima podřízl 14letému chlapci krk.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie.

Článek

„Jak jsem to viděla, hned jsem mu tu ruku s nožem odtrhla. Adam padl na zem. Lehla jsem si na něj, abych ho bránila vlastním tělem,“ tak popisovala 71letá Růžena N. policistům krvavý útok v rodinném domě na Klatovsku z letošního března. Školák bohužel nepřežil.

Lehla jsem si na něj, abych ho kryla. Standa pořád držel nůž v ruce
babička oběti

Její výpověď státní zástupce zmiňuje v návrhu na umístění útočníka do detenčního ústavu, protože podle závěru znalců byl v době činu nepříčetný a nemůže tak být za brutální vraždu potrestán. Do dokumentu, který žalobce doručil ke Krajskému soudu v Plzni minulý pátek, mělo možnost Právo nahlédnout.

Lze z něho vyčíst, že v osudný den měl jet chlapec s otcem do Klatov vybrat si nový telefon k narozeninám. „Adam mi to přiběhl říci hned ráno. Já jsem odešla do garáže pustit psa ven. Najednou děda křičí, že mám běžet do patra, že se tam něco děje,“ uvedla babička.

„Když jsem vběhla do Adamova pokoje, seděl tam s tátou na zemi. V ten okamžik jsem viděla, jak Standa podřízl Adama na krku. Ale ne úplně. Tak jsem Standovi tu ruku odtrhla,“ vypovídala Růžena N.

Vrah vyskočil z okna

Chlapec podle jejích slov padl břichem na zem. „Lehla jsem si na něj, abych ho kryla. Standa totiž pořád držel nůž v ruce, sebral mu ho až manžel, kterého jsem přivolala. Mezitím se ještě sám několikrát píchl do hlavy, pak otevřel okno, vylezl na parapet, předklonil se a skočil,“ pokračovala důchodkyně.

Když byl útočník pryč, snažila se žena vnukovi pomoci. „Doběhla jsem pro hadr a mačkala mu krk. Zároveň jsem na mobilu vytočila tísňovou linku,“ líčila Růžena N. dramatické okamžiky.

Otec měl ubodat svého čtrnáctiletého syna. Jeho kamarádi jsou zdrceni

Krimi

Podle státního zástupce napadl 46letý muž svého nezletilého syna kuchyňským nožem o délce čepele deset a půl centimetru. „Způsobil mu 30 bodných a řezných poranění obličeje, krku a hrudníku,“ konstatoval žalobce. Hoch neměl šanci přežít. Vrah skončil v nemocnici a po skoku z okna má poškozený mozek.

„Ze znaleckého posudku vyplynulo, že Stanislav N. v době, kdy na syna zaútočil, nebyl schopen rozpoznat možné důsledky svého jednání. V důsledku dekompenzace akutní psychotické poruchy došlo v době činu k vymizení rozpoznávacích a ovládacích schopností,“ konstatoval žalobce s tím, že pobyt muže na svobodě je nebezpečný, neboť podle znalců je jeho chování nadále zcela nevyzpytatelné. Sám k případu nevypovídal.

Šok pro vesnici

Tragédie otřásla celou vesničkou. Adamovi kamarádi, s nimiž redakce Práva hovořila, byli z neštěstí zdrceni. „Je to hrozné, nemůžeme tomu uvěřit,“ vypověděli v den vraždy.

Ubodaného Adama připomene sakura, spolužáci potřebovali pomoc psychologa

Krimi

Oni i další spolužáci později uctili Adamovu památku, když u základní školy v Nýrsku vysadili sakuru. Ke kořenům vložili skříňku s dopisy a dárky.

„Strom nám ho bude připomínat. Jako kdyby neodešel, ale byl pořád s námi,“ sdělila Právu ředitelka školy Alena Linhartová, podle níž přišli o velmi oblíbeného, chytrého a vždy dobře naladěného žáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám