Hlavní obsah

Pražským církevním školám opět hrozí anonym výbuchem

Právo, Novinky, alt, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražským církevním školám opět hrozí anonym výbuchem. Policie školy hlídá a prohledá je i pyrotechnik. Ve školách, co zatím prohledali, policisté žádnou výbušninu nenalezli. Podobnou hrozbu zažily církevní školy už v lednu.

Foto: Petr Nový, Novinky

Školy prohledává i pyrotechnik.

Článek

"Pražská policejní správa dostala dopis, který obsahuje anonymní výhružku, že jsou ohroženy pražské církevní školy," řekla Novinkám pražská policejní mluvčí Iva Knolová.

Podle ní byla informována vedení škol. "Budeme dozorovat objekty po čas, kdy bude probíhat výuka," doplnila mluvčí.

V Praze je 32 církevních škol a bezpečnostní prohlídky v jejich budovách probíhaly po celé úterý. Některé objekty policie prohledává ještě večer a vzhledem k vysokému počtu budov bude pokračovat i ve středu ráno.

"Zatím nemáme informace, že by v již prohlédnutých školách byla nějaká výbušnina nalezena," podotkla Knolová a doplnila, že na bezpečnostních opatřeních se kromě policistů v jednotlivých obvodech podílejí i speciální pořádkové služby a také psovodi se psy vycvičenými na vyhledávání bomb.

Na vyšetřování případu a hledání autora výhružek už začali pracovat kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Mluvčí ÚOOZ ale odmítla k věci cokoli říct.

Policie školy prohledávala už v lednu

Policie musela podobný případ řešit již letos 12. ledna. Tehdy rovněž anonym dopisem oznámil uložení výbušnin v pražských církevních školách. Na tři stovky policistů budovy škol prohledaly, naštěstí ale žádné bomby nenašly. Totéž ale platí i o autorovi výhružek. Bezpečnostní složky tehdy vyhodnotily hrozbu jako "středně nebezpečnou" a policie několik dní školy hlídala.

Kriminalisté z ÚOOZ případ vyšetřovali pro podezření z terorismu, kde pachateli hrozí až 15 let vězení. Totéž se zřejmě týká i nynějších výhružek.

Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) mohl v lednovém případu hrát roli náboženský aspekt. Některá média spekulovala o tom, že výhružky pocházely od člověka, který musel dobře znát islám nebo pocházel z muslimské komunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám