Hlavní obsah

Právník Naxera za incident u soudu s Peterkovou trest nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Česká advokátní komora (ČAK) nepotrestala právníka Norberta Naxeru z Přeštic na jižním Plzeňsku kvůli incidentu u soudu s dezinformátorkou Janou Peterkovou. Podnět odložila jako nedůvodný. Nezískala dostatek důkazů, že by Naxera s davem skandoval „gestapo, gestapo,“ či se dopustil jiného protiprávního jednání. Plyne to prohlášení ČAK zveřejněného v pondělí.

Incident u soudu s Janou PeterkovouVideo: Marek Bádal

 
Článek

Reportér Novinek zachytil Naxeru na chodbě před jednací síní Městského soudu v Praze. Dovnitř se dostala jen část podporovatelů Peterkové, kteří začali narážet na dveře, až je vysadili. Rozčílený dav, v němž stál právě i Naxera, pak křičel „gestapo, gestapo“. Slova mířila na justiční stráž, jež zakázala dalším lidem vstup do jednací síně.

Podnět na ČAK dal ministr spravedlnosti Petr Blažek (ODS) i tajemník Petr Čáp. „Kontrolní rada po pečlivém zhodnocení všech dostupných důkazů podněty odložila jako nedůvodné. Ze získaných veřejně dostupných audiovizuálních záznamů nebylo možné bez důvodných pochybností jednoznačně dovodit, že by advokát skutečně skandoval ‚gestapo gestapo‘,“ stojí v prohlášení.

Podle odborníků nebylo možné ani prokázat, že se Naxera dopustil jiného jednání v rozporu s právními či stavovskými předpisy, které by mohlo být kárným proviněním podle zákona o advokacii. „Důkazní materiály, jež by prokazovaly aktivní účast advokáta na skandování či jiném protiprávním jednání, které on sám popřel, Komora nezískala ani po veřejné výzvě předsedy Roberta Němce na sociální síti X,“ zdůvodnila mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Naxera: Jen jsem se přišel podívat

Redakci se zatím nepodařilo Naxeru telefonicky zastihnout. Nicméně krátce po květnovém incidentu Novinkám řekl, že zákon o advokacii ani advokátní etiku neporušil. Uvedl, že se přišel jenom podívat na soudní líčení kvůli Peterkové. Měl se s ní údajně domluvit na obhajobě, protože nebyla spokojená s předchozím právníkem. Za viníka incidentu označil soud, který podle něj nařídil jednání do malé místnosti, ačkoli mohl očekávat velký zájem veřejnosti.

Advokát v minulosti hájil dnes už odsouzené dezinformátory Tomáše Čermáka a Patrika Tušla.

Advokáta v davu skandujícím u soudu „Gestapo!“ prověří komora

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám