Hlavní obsah

Požár na ostravské skládce mohl někdo založit

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nedělní požár v areálu skládky v Ostravě-Hrušově zřejmě někdo založil. Myslí si to ředitel ostravské odpadové společnosti OZO Ostrava Karel Belda. Médiím v pondělí také řekl, že v souvislosti s požárem firma chystá zvýšenou ostrahu celého areálu skládky.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hořící hromada s plasty zabírala plochu o rozměrech zhruba 20 krát 30 metrů.

Článek

„Vzhledem k tomu, že šlo o slisované plastové balíky, tak nepředpokládám, že by mohlo dojít k jejich samovznícení. To je opravdu velmi malá pravděpodobnost, spíše šlo o nějaký zásah zvenčí. Nicméně chytřejší budeme, až policie a hasiči ukončí vyšetřování požáru,“ řekl novinářům Belda s tím, že areál ostravské skládky je obrovský a tudíž se velmi špatně hlídá.

K vyššímu zabezpečení chce společnost přistoupit také kvůli zlodějům, kteří na skládku pronikají a berou to, co by se mohlo dát zpeněžit.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiče v neděli odpoledne zaměstnal požár skládky.

„Areál je oplocený, uložiště je řádně schváleno všemi orgány. Střeží ho tři členové hlídací služby, kteří se střídají. Nicméně skládka je tak velká, že se třeba někdo může schovat v době obchůzky hlídky a pak si na ní hospodařit, jak potřebuje,“ upozornil ředitel OZO Ostrava.

Firma chce pořídit lepší oplocení s ostnatým drátem, přibýt by měl kamerový systém, ale také chce zintenzivnit ostrahu areálu.

Shořely plasty na výrobu paliva pro cementárnu

Podle Beldy v neděli na hrušovské skládce shořely zbytky méně kvalitních plastů, které OZO využívá pro výrobu alternativního paliva pro cementářské pece. Balíky zde společnost odkládala poprvé, důvodem byly zimní měsíce, kdy výroba paliva v cementárně stála.

„Tyto plastové balíky byly naštěstí uloženy daleko od odpadu, který se zde denně vyváží z ostravských domácností,“ upozornila mluvčí OZO Vladimíra Karasová. Škodu firma stále ještě nemá vyčíslenou, ale měla by se pohybovat v desítkách tisíc korun.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiče v neděli odpoledne zaměstnal požár skládky.

Hromada balíků s plasty začala hořet v neděli před 15. hodinou. Ostravany vylekal černý hustý dým valící se od Hrušova, který byl vidět na kilometry daleko. Město po 16. hodině vydalo i výstrahu pro obyvatele Slezské Ostravy, ať nevětrají, dokud nebude požár uhašen. To se hasičům podařilo před 18. hodinou.

Naštěstí v ten den byly v Ostravě dobré rozptylové podmínky. Pomohl silný vítr, který dým rychle rozfoukal. „Na našich stanicích jsme v době požáru nezaznamenali žádné významné zvýšení koncentrací měřených škodlivin,“ zdůraznil ostravský meteorolog Petr Drobek.

Podle jeho slov to ale neznamená, že se do ovzduší nedostaly, kouř z požáru mohl jít mimo stanice, které škodliviny v ovzduší měří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám