Hlavní obsah

Požár brněnské ubytovny si vyžádal čtyři mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Během rozsáhlého požáru, který vypukl v noci na středu v dělnické ubytovně v brněnské ulici Jakuba Obrovského, přišli o život čtyři lidé. Tři muži a jedna žena, která podle svědků ještě stačila zachránit své dvě děti, se pravděpobodně nestačili včas probudit. Dalších šest lidí ošetřili lékaři.

Foto: Libor Knížek

Zámek v Hořovicích, Dny zámecké kuchyně

Článek

Požár vypukl před druhou hodinou ranní. Na místo se postupně sjelo devět profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Dvoupatrová budova složena ze čtyřiceti stavebních buněk, kterou obývají dělníci ze Slovenska, Ukrajiny i Česka, však již byla v plamenech.

Z objektu bylo postupně evakuováno přibližně 54 osob. Čyři lidé zůstali pohřešovaní, jak informoval mluvčí brněnské policie Mojmír Popp. Podle něj šlo o dva mladé Slováky a muže a ženu z jižní Moravy ve věku 41 a 34 let.

"Při požáru bylo zraněno šest lidí. Dva utrpěli popáleniny a nadýchali se zplodin, ostatní museli lékaři ošetřit se zlomeninami a pohmožděninami, které si způsobili při opouštění ubytovny okny," sdělil Novinkám mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

V troskách našli dva mrtvé

Po 10. hodině hasiči objevili v troskách první dvě těla o čtyři hodiny později našli i zbývající dva pohřešované mrtvé. Po recepční zůstaly dvě děti - 12letý chlapec a o rok mladší dcera, které za matkou přijely na prázdniny.

Svědci uváději, že matka děti podala oknem prchajícím dělníkům. Pak se ale vrátila pro svého spícího druha a spolu zahynuli. Předpokládá se, že i další dva muži nestačili kvůli spánku včas prchnout před plameny.

Ještě v noci se k místu neštěstí dostavil starosta městské části Bystrc a náměstek primátora Brna. Dělníky pak autobusy přepravily k náhradnímu ubytování do střediska Fontána u Brněnské přehrady, kde pro ně bylo zajištěno i oblečení a strava.

Oheň se podařilo lokalizovat po dvou hodinách, ovšem ještě dnes dopoledne hasiči rozebírají pětadvacet let starý objekt a dohašují menší ohniska požáru.

"Příčina vzniku požáru zatím nebyla určena, škodu na zničeném objektu jeho majitel předběžně vyčíslil na 8 miliónů korun," dodal Haid.

Okolnosti nočního ohně budou zkoumat policisté i hasiči. Vyšetřovatele nyní čekají výslechy přítomných dělníků a další úkony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám