Hlavní obsah

Poslanec ODS orodoval, pomlouvač se vyhnul vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfovou státního zastupitelství označil za „lesbu, která sexuálně zneužívá podřízené pracovnice a kryje drogové zločiny“. O vedoucí úřednici ze sociálky zase veřejně šířil, že je „antisociální čubka, která nechává okrádat důchodce“.

Foto: Mapy.cz

Krajský soud v Plzni

Článek

Za pomluvu a křivé obvinění poslal Jiřího Šimku (50) soud loni v červnu na tři měsíce za mříže. Pomlouvač se však vězení přesto vyhne.

Nepodmíněný trest soud zdůvodnil hlavně tím, že obžalovaný byl v minulosti za podobné útoky již třikrát odsouzen a uložené podmínky nevedly k jeho nápravě. Jenže Krajský soud v Plzni mu v rámci odvolacího řízení změnil pobyt za mřížemi na 200 hodin obecně prospěšných prací.

Neznám pozadí toho případu a ani jsem se o něj nezajímal. Šlo mi jen o sociální dopad do té rodiny
Rudolf Salvetr, poslanec a starosta Klatov

Z rozsudku z letošního května, který má Právo k dispozici, vyplývá, že soud svoje rozhodnutí opřel o osobní intervenci starosty Klatov Rudolfa Salvetra, který je zároveň poslanec Parlamentu ČR za ODS.

Dali mu ještě šanci

Ten zaslal krajskému soudu dopis, ve kterém žádá o shovívavost při projednání případu.

Salvetr poukázal na to, že Šimka dlouhodobě pečoval o těžce postiženou matku.

Strážníci jsou gestapo, jejich šéf Hitler. Muže z Jindřichova Hradce obvinili z pomluvy

Krimi

A to až do jejího úmrtí, pak nastoupil do práce a dohlíží na svého bratra, který není schopen plně se o sebe postarat. „Obávám se, že v případě nepřítomnosti obžalovaného by byl jeho bratr odkázán na ústavní péči a došlo by tak k dalšímu rozvratu jejich rodinných vazeb,“ stojí dále v dopise, na který odkázal ve svém rozsudku senát odvolacího soudu v čele s jeho předsedou Eduardem Wipplingerem. Ten dospěl k závěru, že je možné dát obžalovanému ještě šanci a neposílat ho do basy.

Podle samotného poslance Salvetra je to poprvé, kdy se osobně angažoval v něčí prospěch u soudu. „Pana Šimku znám jako velmi problematického stěžovatele, se kterým jsem si užil své. On je mi šumafuk. Nejsem jeho opatrovník. Dopis soudu jsem ale napsal s ohledem na sociální situaci v jeho rodině,“ vysvětlil Salvetr.

Zároveň přiznal, že přesně neví, za co byl Šimka odsouzený. „Je pravda, že neznám pozadí toho případu a ani jsem se o něj nezajímal. Šlo mi skutečně jen o sociální dopad do té rodiny ve chvíli, kdyby jeho bratr zůstal sám. Nic víc,“ dodal poslanec.

Informace podle svých slov čerpal pouze z korespondence od Šimky. „V tom sociálním rozměru něco udělal. Staral se o svoji matku a pak je tady ten jeho bratr. Je vidět, že se na svoji rodinu nevykašlal,“ uzavřel Salvetr.

Na internetu je každý hrdina, řekla soudkyně. Muži, který vyhrožoval ministrovi, potvrdila pokutu

Krimi

Vulgárně je urážel

Podle rozsudku klatovského soudu Šimka obě vysoce postavené úřednice vulgárně urážel a bezdůvodně lživě osočoval v průběhu let 2020 a 2021. Celkem rozeslal přes dvacet elektronických dopisů s pomlouvačným textem, z nichž některé dorazily i do veřejných institucí. „Kolikrát jste si nechala jako vedoucí zasunout ztopořený mužský penis do vašich úst, vymr..ná státní čubko?“ stojí v textu jednoho z e-mailů, který si mohli přečíst například v úřadu veřejného ochránce práv nebo na úřadu Plzeňského kraje.

„Jednání obžalovaného s ohledem na postavení poškozených bylo značně společensky škodlivé. Lživá nařčení byla takového charakteru, že jednoznačně mohla zásadním způsobem ohrozit pověst poškozených u ostatních spoluobčanů, zejména je poškodit v povolání a narušit jejich rodinné vazby,“ konstatoval klatovský okresní soud s tím, že šířená lživá obvinění zcela překračují hranici potřebné únosnosti a tolerance.

Šimka se hájil tím, že je případ vykonstruovaný a že šlo o pouhou a bohapustou pomstu, neboť je prý neustále perzekuován za své názory. Podle něj v obvinění i v obžalobě chybějí důkazy o tom, že by předmětné texty psal on. Tvrdil, že texty e-mailů byly státními aparátčíky vědomě a záměrně falšovány tak, aby je mohli vydávat za trestnou činnost.

Spolu jen v polovině krajských měst, někde se od ODS trhli lidovci či TOP 09

Domácí

V minulosti skončil Šimka za výhrůžné útoky dokonce ve vazbě. Jeho terčem byl tehdy jeden z domažlických soudců. Podle rozsudku z roku 2019 mu posílal e-maily, kde například uváděl: „Ty justiční zm… Necháváš pohlavně zneužívat a bít do krve děti svých odpůrců. Budeš sražen ze schodů.“

Šimka tím dával najevo nelibost nad rozhodnutím domažlického soudu ohledně svěření nezletilého syna do péče jeho bývalé manželce.

Poslední Šimkův incident je z minulého měsíce, kdy se opil v hospodě a personál na něj musel zavolat policisty. Vulgárně nadával a urážel policisty, kteří ho převáželi na záchytku. Za to zřejmě skončí u přestupkové komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám