Hlavní obsah

Spolu jen v polovině krajských měst, někde se od ODS trhli lidovci či TOP 09

Středopravicové strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL plánují zúročit svůj úspěch z loňských sněmovních voleb a spojují síly i v obecních volbách. Pod hlavičkou Spolu se budou ucházet o voličské hlasy a o místa na radnicích téměř v polovině krajských měst a ve stovkách menších měst a obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Po volebním úspěchu koalice Spolu vypuklo loni nadšení. Nyní se koalice pokusí úspěch zopakovat.

Článek

Ne všude se společná kandidátka podaří, v řadě měst chtějí strany koalice Spolu zkoušet štěstí buď samostatně, nebo jen ve dvou. Na společném postupu se ODS, TOP 09 i lidovci už domluvili v Praze, Plzni, Karlových Varech, Ostravě, Olomouci a v Pardubicích. Naopak ODS bude mít zřejmě samostatnou kandidátku v Hradci Králové, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích či ve Zlíně. V Brně, Jihlavě a Liberci budou různobarevné dvoučlenné koalice pod vedením ODS.

V Praze je lídrem poslanec ODS a exprimátor Bohuslav Svoboda. V Olomouci podepsali koaliční smlouvu už v březnu. Jedničkou má být náměstkyně primátora Markéta Záleská z ODS.

Kalousek sjel TOP 09: Nemá témata ani voliče

Domácí

V Brně se ODS a lidovci nerýmují

V Pardubicích kandidátku Spolu povede primátorův náměstek Jan Mazuch (ODS), lídrem v Ostravě bude místostarosta obvodu Ostrava-Jih Jan Dohnal (ODS) a jedničkou v Plzni bude primátorův náměstek pro ekonomiku David Šlouf (ODS).

V desítkách větších měst vznikají koalice jen dvou vládních stran. Např. v Brně se ko­alici Spolu udělat nepovedlo. Lidovci, kteří jsou na jižní Moravě silní, nechtěli sekundovat ODS, a proto vytvořili koalici se STAN.

Lídr kandidátky a náměstek brněnské primátorky Petr Hladík Právu řekl, že si se Starosty lidsky sedli. „Nebaví nás zbytečné politické tahanice, chceme pracovat na rozvoji města a řešit, co lidi trápí. Koalice Spolu vznikla, aby byl poražen Andrej Babiš, jeho střet zájmů a jeho neustálé kauzy, v Brně ale musíme řešit jiné problémy,“ poznamenal Hladík.

ODS se v Brně spojila s TOP 09. Premiér a předseda vlády Petr Fiala a brněnský rodák při zahájení kampaně řekl, že je skvělé, že koalice Spolu funguje i v řadě měst. „V Brně se to nepodařilo, já myslím, že to není žádná tragédie. Na celé komunální úrovni se to nedá zopakovat,“ řekl Fiala.

V Opavě, Teplicích, Mělníku, Kolíně nebo v Kutné Hoře by měla ODS kandidovat s TOP 09. Také v Táboře se ODS spojila s TOP 09. Lídrem uskupení s názvem Společně pro Tábor bude prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Volby by vyhrálo ANO, ODS je druhá

Domácí

V Jihlavě TOP 09 se zelenými

„Odhadujeme, že koalice Spolu bude spolupracovat v několika stovkách měst a obcí. Příkladem může být Benešov, Strakonice, Rokycany, Havířov, Frýdek-Místek, Karviná, Orlová nebo Česká Lípa,“ řekl Právu mluvčí TOP 09 Jan Kocourek.

Ve Znojmě nebo v Jihlavě se ale ODS domluvila na spolupráci s lidovci. V Jihlavě je lídrem náměstek primátorky Petr Ryška z ODS, sekunduje mu kolega náměstek Martin Laštovička z KDU-ČSL. Původně měla být sestava trojkoaliční, ale zástupci TOP 09 se letos v březnu rozhodli pro kandidátku se zelenými.

V řadě měst jde ODS samostatně. Např. v Českých Budějovicích kandidátku ODS povede děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Škodová Parmová. Šéf jihočeské ODS a hejtman Martin Kuba řekl, že strana nevydala žádné centrální doporučení.

„Ponecháváme organizacím v regionu autonomii. Komunální politika je specifická, proto si každý může zvolit, zda bude kandidovat sám, nebo sestaví listinu s jiným subjektem,“ řekl Kuba, který bude na českobudějovické kandidátce na osmém místě.

V Hluboké nad Vltavou půjde ODS také sama. „U nás jsou všechny tři strany, ODS, TOP 09 i lidovci, dlouhodobě silné. Vyhodnotily si, že mají šanci na úspěch, není v tom žádný zásadní rozpor,“ řekl Právu Tomáš Jirsa, který je v Hluboké starostou už 28 let. Potvrdil, že bude v čele kandidátky ODS.

Jirsa zároveň bude opět obhajovat senátorský mandát v obvodě Český Krumlov, zřejmě s podporou TOP 09. V horní komoře zasedá od roku 2004. Lidovci proti němu postaví vlastního kandidáta, ředitele prachatického hospicu Roberta Huneše.

Jdeme dělat, co je správné. Piráti zahájili kampaň

Domácí

Ve Zlíně bude lídrem samostatné listiny ODS senátor Tomáš Goláň. Ten Právu řekl, že v případě úspěchu by vykonával primátorskou funkci i senátorský mandát současně. „Nebožtík Jaroslav Kubera to v Teplicích také zvládal a já jsem stejně pracovitý jako on,“ uvedl pro Právo s nadsázkou.

V Liberci půjde ODS s podporou Unie pro sport a zdraví a lídrem je Petr Židek. Ve Frýdlantu kandiduje ODS do voleb sama, sdělil Právu sta­rosta Frýdlantu a šéf libereckého oblastního sdružení Jiří Stodůlka. V Litoměřicích utvoří TOP 09 koalici s lidovci a zelenými. Zelené jako koaliční partnery si zase vybrala KDU-ČSL v Jablonci nad Nisou.

Reklama

Výběr článků

Načítám