Hlavní obsah

Poradce s ruským přízvukem přiměl muže ze Zlínska k půjčkám, šlo o podvod za 1,3 milionu

Otrokovice

Podvod se vyklubal z lákavé investiční nabídky na sociální síti, na kterou reagoval 50letý muž ze Zlínska. Komunikoval telefonicky s údajným poradcem, který měl ruský přízvuk, a celkem poslal na cizí účet více než milion korun. Peníze si přitom půjčil v bance.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

O případu ve čtvrtek informovala mluvčí policie Monika Kozumplíková. „Muž vyplnil koncem minulého roku formulář na sociální síti slibující vysoké zhodnocení finančních prostředků,“ sdělila mluvčí.

Zájemci o investici se pak ozval údajný investiční poradce hovořící česky s ruským přízvukem.

„Podle jeho instrukcí si muž nainstaloval do počítače program umožňující vzdálený přístup do počítače a aplikaci whatsapp. Po nějaké době mu poradce zavolal, ať si požádá v bance o půjčku, kterou má předschválenou, aby mohl začít investovat. Muž si podle instrukcí požádal o půjčku 600 tisíc korun a jeho poradce peníze přeposlal ke zhodnocení do jiného státu,“ zmínila Kozumplíková.

Z lehce ovlivnitelného muže vytáhla 1,5 milionu, obvinila policie ženu z Nového Jičína

Krimi

Platbu potvrdil muž klíčem ve svém bankovnictví a následovalo zřízení nového účtu u jiné banky, což mělo zrychlit obchodování.

Poradce po několika měsících dal o sobě znovu vědět s tím, že se peníze zhodnotily a na účtu jsou více než dva miliony. Jenže aby bylo možné peníze vybrat, muž měl zaplatit daň 650 tisíc, která měla být vrácena.

„Muž nelenil. Vzal si další půjčku, tentokrát na sedm set tisíc korun z druhého sjednaného účtu. Jakmile mu peníze přišly, jeho poradce se opět přihlásil do jeho internetového bankovnictví a peníze určené k zaplacení údajné daně přeposlal do zahraničí. Muž platby opět potvrdil klíčem ve svém bankovnictví,“ uvedla mluvčí.

Pak se domnělý poradce odmlčel, a když ticho trvalo dva měsíce, muž přišel vše oznámit na policii, která případ vyšetřuje jako podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněné opatření platebního prostředku, za což hrozí až osm let vězení.

Kartářka recidivistka. Z nemocné vytáhla milion, za podobný švindl už seděla

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám