Hlavní obsah

Policisty v olomoucké kauze zajímá hokej i akvapark

Právo, Jakub Troníček

Obchod s informacemi a ovlivňování vyšetřování. Právě to bylo podle dostupných informací hlavní náplní „práce“ rozsáhlé klientelistické sítě sahající až do nejvyšších pater policie, kterou nyní rozkrývají detektivové z protimafiánského útvaru.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policisté v Olomouci zasahovali i v domě, v němž bydlí Ivan Langer.

Článek

Jaké všechny konkrétní kauzy měla skupina např. zamést pod koberec nebo jinak ovlivnit, zatím není jasné. Server Neovlivní.cz každopádně v této souvislosti s odkazem na obsah povolení k domovní prohlídce u někdejšího ministra vnitra Ivana Langra (ODS) ukázal na machinace v hokejovém klubu HC Olomouc nebo na okolnosti financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavby moderního areálu pro parkurové skákání v lokalitě Lazce v Olomouci.

Rozbořil čelil kritice kvůli kumulaci funkcí

Zmíněným akvaparkem by pak mohl být přímo ten olomoucký, jehož majoritním vlastníkem je hanácká metropole a který byl otevřen v roce 2009.

Projekt, jehož náklady se měly podle dřívějších informací médií vyšplhat celkově až na jednu miliardu korun, byl přitom kritizován kvůli dlouhodobým ztrátám ve výši desítek miliónů korun.

Angažoval se v něm současný hejtman olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), který se vedle Langra a dalších lidí dostal do hledáčku detektivů v aktuální kauze.  Rozbořil podle obchodního rejstříku mezi lety 2007 a 2011 předsedal coby tehdejší olomoucký radní za sociální demokracii dozorčí radě společnosti.

Současný hejtman za to tehdy čelil kritice kvůli kumulaci placených funkcí, vedle akvaparku také působil v představenstvu Dopravního podniku a také ve společnosti Lesy města Olomouce.

Vyvádění hráčů z klubu

Zda se oběma případy olomoucká policie zabývala, případně s jakými výsledky, zatím není jasné, mluvčí krajského ředitelství Jitka Dolejšová na otázky Práva ve středu neodpověděla.

V souvislosti s olomouckým hokejovým klubem se v médiích mluvilo o údajně předražené rekonstrukci stadiónu a zejména pak kauze spojené s vyváděním hráčů z klubu.

Trestní oznámení v této souvislosti podalo občanské sdružení HC Olomouc v čele s Bohdanem Nerušilem. Ten tvrdí, že v roce 2008 vlastník klubu a olympijský vítěz z Nagana Jiří Dopita spolu s generálním manažerem Erikem Fürstem nelegálně a bez jeho vědomí vyvedli na 553 hokejistů z klubu, čímž měla být občanskému sdružení způsobena škoda ve výši až 135 miliónů.

Složitou operací se zabývá olomoucká policie na základě trestního oznámení a např. provozovatelé protikorupční linky pro nahlašování trestných činů v této souvislosti upozornili, že policie si vůbec nenechala zpracovat znalecký posudek, který by ocenil hodnotu hráčských práv před vlastním vyvedením a ekonomický dopad celé operace na původní spolek.

Ivan Kyselý (57)
vlivný olomoucký podnikatel, policie prohledávala jeho dům. Podniká především v realitách, mimo jiné je předsedou představenstva IES Moravia Real, a. s., jednatelem Real Estate Moravia, s. r. o., a IP Moravia Real, s. r. o., a jediným společníkem BPS-Prastav, s. r. o. Kyselého firmy koupily od města Olomouce několik domů v centru. V roce 2010 získala společnost IES Moravia Real z ROP Střední Morava dotaci téměř 30 miliónů korun na stavbu hotelu u sportovního areálu ve Vésce. V Dolanech-Vésce funguje také golfové hřiště, které provozuje firma Golf Area. Vedení ROP Střední Morava v roce 2010 schválilo golfovému klubu dotaci 60 miliónů korun na stavbu klubovny, pokojů, restaurace a parkoviště. Společnost Golf Area byla založena v roce 1999 a v letech 1999 až 2001 v jejím představenstvu seděl Ivan Langer.
Ivan Langer (48, ODS)
advokát, bývalý ministr vnitra a poslanec, byl rovněž místopředsedou Poslanecké sněmovny a místopředsedou ODS. Policie ho v souvislosti se zátahem několik hodin vyslýchala a odvezla z jeho domu materiály. Langer se díky loňské transakci za 40 miliónů korun stal držitelem 40 akcií v Kyselého společnosti IES Moravia Real. Je spolumajitelem hotelu ve Vésce.
Karel Kadlec
náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci pro službu kriminální policie a vyšetřování, údajně byl policií zadržen. V roce 2012 ho GIBS vyšetřovala kvůli údajným úzkým vazbám na podnikatele Kyselého. Vazby se měly údajně promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však pochybení odmítal a GIBS případ nakonec uložila s tím, že nebyly zjištěny skutečnosti, které by nasvědčovaly podezření ze spáchání trestného činu. GIBS se zabývala i stížností, že Kadlec údajně urážel své podřízené. GIBS pak čelila podezření, že proti Kadlecovi nepostupovala dostatečně tvrdě. Policisté, kteří si na postup náměstka ředitele stěžovali, nakonec od sboru odešli.
Radek Petrůj
šéf úseku pro hospodářskou kriminalitu krajského ředitelství policie v Olomouci. Podle neoficiálních informací se o něj při současném šetření zajímala policie.
Tomáš Uličný
vedoucí olomoucké expozitury GIBS. Podle neoficiálních informací se o něj při současném šetření zajímala policie. V čele olomoucké GIBS nahradil Petra Netušila, který v minulosti šetřil stížnost na Kadlece. Netušil byl dříve, než stačil zahájit vyšetřování, obviněn interním oddělením GIBS ze zpronevěry peněz určených na placení informátorů. Kadlecův spis byl poté postoupen do Hradce Králové a tam nakonec odložen. Netušil, kterého soud zprostil obžaloby ze zpronevěry, se s GIBS soudil a byl přijat zpět do olomoucké expozitury.
Milan Pospíšek
ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR (tzv. obecné kriminálky od 2012). Podle MfD detektivové zapečetili jeho kancelář. V minulosti byl šéfem policie na Šumpersku, předtím řadu let působil na oddělení hospodářské kriminality a šest let zastával funkci velitele služby kriminální policie a vyšetřování na Šumpersku.
Jiří Rozbořil (53, ČSSD)
hejtman Olomouckého kraje (od 2012), policie zasahovala na hejtmanství. Rozbořil byl zavřený s policisty ve své pracovně. Před nástupem do čela kraje byl provozním náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Olomouc. Dříve byl členem olomouckého zastupitelstva. Je místopředsedou ČSSD v Olomouckém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám