Hlavní obsah

Policistou roku se stala žena, která dostala k soudu Ratha

Praha

Policistou roku 2014 se ve čtvrtek stala vyšetřovatelka Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. K soudu dostala například bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha či litoměřické soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Vzhledem k povaze její práce nebylo zveřejněno jméno policistky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tým, který policistka vedla, dostal k soudu někdejšího hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha.

Článek

Výsledky 15. ročníku soutěže, kterou organizuje ministerstvo vnitra, byly vyhlášeny v pražském Top Hotelu. Vítězka ankety pracuje u policie 16 let.

Oceněná žena vedla tým, který rozkryl případ ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. Bývalý hejtman David Rath za to nedávno dostal nepodmíněný trest 8,5 roku vězení. V případu, který byl nakonec rozdělen na dva soudní procesy, bylo obžalováno celkem 11 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě Ratha poslal soud na 7,5 roku do vězení Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, a Petra Kotta. Nepodmíněné tresty dostala také většina z deseti dalších obviněných v této kauze. Verdikty nejsou pravomocné.

Její skupina také rozpletla kauzu, v níž soudci ze severu Čech za úplatky ovlivnili výsledky několika případů. Knotek nedávno dostal 5,5 roku vězení, Jelínek tříletou podmínku. Rozsudky ani v této kauze nejsou pravomocné.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní soudci litoměřického soudu Josef Knotek (vlevo) a a Ladislav Jelínek.

Vyšetřuje i Dbalého

Další její známá kauza se týká bývalého šéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, který je obžalovaný z manipulování zakázek.

"Myslím si, že to je bohužel trend naší společnosti," odpověděla vyšetřovatelka na dotaz, proč ke korupci tíhnou vlivní lidé jako soudci či politici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý čeká na verdikt soudu o vazbě.

Odhalování korupce je podle ní různorodá práce, která začíná v terénu, kde se shánějí důkazy a informace. Další část práce se však týká papírování, kterého při odhalování hospodářské kriminality bývá hodně. "Tomu se nevyhnete, ale já v tom negativní stránku své práce nevidím," podotkla.

Detektivům také často pomáhají odposlechy. "Bez odposlechů zpětně korupci neprokážete," vysvětlila žena.

Vyvedl lidi z hořícího domu

Celostátní i krajské útvary k letošnímu udílení cen poslali téměř 60 nominací. Nejlepší policisty pak zvolila dvacetičlenná komise. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého jde o jedno z nejvyšších forem ocenění v rámci policie. "Jsem si jistý, že bychom každoročně mohli vybrat daleko víc policistů," uvedl Tuhý.

Nejlepším policejním týmem se stali policejní pyrotechnici, kteří se podíleli na zásahu ve Vrběticích, kde vybuchl muniční sklad. Cenu za nejlepší čin roku dostal Vojtěch Školudík, který v obci Staměřice na Olomoucku před příjezdem hasičů nejprve pomohl zachránit osm lidí z hořícího bytu, pak se do něj ještě vrátil a vynesl odtud osmiletého chlapce, který byl v bezvědomí. Sám při tom utrpěl zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám