Hlavní obsah

Policista při honičce zastřelil ženu, až napotřetí ho inspekce po letech obvinila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu, který před více než třemi třemi lety na pražské Strakonické ulici střílel na ujíždějící auto a usmrtil ve voze pětadvacetiletou ženu. Policista čelí stíhání za usmrcení z nedbalosti. Případ přitom inspekce v minulosti dvakrát odložila s tím, že policista nepochybil. Uvedl to v pondělí Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Se smrtí své dcery se nesmířila její matka. Její advokát Jan Salmon se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) poté, co se svými stížnostmi neuspěl u městského a vrchního státního zastupitelství. NSZ nechalo případ znovu prověřit.

"Bylo sděleno obvinění pro podezření z přečinu usmrcení z nedbalosti. V té věci je v současné době vedeno vyšetřování, více informací proto nebylo uvolněno," řekla ČRo mluvčí GIBS Radka Sandorová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bývalý policista Jiří T., který dívku zastřelil, se celou dobu hájil tím, že ji v autě neviděl. Tvrdil, že byla skrčená na sedadle. Vyšetřování ale ukázalo, že mladou ženu vidět mohl.

"Zejména v průběhu vyšetřovacího pokusu bylo prokázáno, že pokud by skutečně v průběhu souběžné jízdy mezi tunelem Mrázovka a Zlíchovským tunelem řádně zkontrolovali vnitřní prostory vozidla, museli by poškozenou zpozorovat," cituje ČRo z policejního usnesení.

Zdrogovaný řidič kradeného auta dostal podmínku

Událost se stala 1. února 2012 ve Strakonické ulici na pražském Zlíchově. Policisté se snažili zastavit ukradené auto, řidič ale začal ujíždět. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu. Ten proto několikrát vystřelil ze služební zbraně na spodní část vozidla, řidič ale začal ujíždět Strakonickou ulicí v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala mrtvá žena.

Tehdy pětadvacetiletého řidiče Václava Hlinovského policie dopadla po osmi dnech. Soud mu podle ČRo za řízení pod vlivem drogy uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem celkem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Reklama

Související články

Chytili uprchlíka z honičky na Strakonické

Pražská zásahová jednotka ve čtvrtek po sedmé hodině večer zadržela hledaného Václava Hlinovského. Pětadvacetiletý mladík minulý týden ve středu uprchl od...

Výběr článků

Načítám