Hlavní obsah

Policie znovu po třech letech skončila vyšetřování druhé části kauzy Rath

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté na sklonku loňského roku znovu ukončili vyšetřování ve druhé části údajné korupční kauzy kolem býva­lého středočeského hejtmana Davida Ratha, nepravomocně odsouzeného k 8,5 roku za korupci. Od začátku ledna se obvinění začali seznamovat s rozsáhlým vyšetřovacím spisem čítajícím desetitisíce stran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

Poprvé tuto větev případu týkající se i několika stavebních firem včetně té největší v ČR – Metrostavu – detektivové uzavřeli před třemi lety. Kauza pak v červenci 2016 putovala i s obžalobou ke středočeskému krajskému soudu.

Jenže tamní senát vedený soudcem Ivo Zelinkou loni v lednu případ vrátil policii a státnímu zastupitelství k došetření s tím, že podání obža­loby bylo přinejmenším předčasné.

Firmy se mohly vyvinit

Jako hlavní důvod uvedl skutečnost, že odposlechy a důkazy z nich získané jsou podle nadřízeného pražského vrchního soudu nezákonné.

Zelinka navíc v loňském usnesení upozornil, že od roku 2016 začala platit novela týkající se trestní odpovědnosti firem, na kterou museli žalobci a policisté vzít ohled a nově prozkoumat, zda lze i nadále některé ze společností v případu stíhat.

V této části kauzy Rath totiž detektivové obvinili v říjnu 2013 nejen devět lidí, ale také osm firem včetně zmíněného Metrostavu, kterým hrozí i faktické zrušení.

„Bylo třeba doplnit vyšetřování, kdy dnes podle té novely má právnická osoba možnost vyvinit se z trestní odpovědnosti, pokud prokáže, že učinila vše potřebné pro to, aby odvrátila ten následek,“ řekla k tomu Právu pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Firmy to mohly doložit, jenže jim to zatím nebylo nic platné.

„Mohu říci, že žádné stíhání dosud nebylo zastaveno. O tom může rozhodovat pouze státní zástupce a tomu věc policie ještě nepředložila,“ doplnila Bradáčová.

Kromě Ratha mezi stíhanými figurují stejně jako v první části kauzy manželé Kottovi, administrátorka veřejných zakázek Lucie Novanská a také podnikatelé Pavel Drážďanský a Martin Jireš.

Odposlechy jsou platné

Policie ale navíc stíhá i dva vrcholné manažery Metrostavu Pavla Piláta s Jiřím Andělem a rovněž šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka. Rathovi a Kottovým hrozí až dvanáctileté tresty, manažerům či Houdkovi až deset let.

I v této větvi případu jde po­dle policie o celkem tři stamiliónové zmanipulované veřejné zakázky středočeských krajských nemocnic, a to v Kladně, Kolíně a v Mladé Boleslavi. Detektivové navíc míní, že „cinknutý“ byl i nákup 48 sanitek pro středočeskou záchranku za 112 miliónů korun.

Rath a Kottovi chtěli podle obvinění za zakázky na úplatcích více než 66 miliónů korun.

Pokud padne obžaloba, krajský soud bude mít k dispozici v otázce odposlechů stanovisko Nejvyššího soudu z loňského června. Ten na rozdíl od pražského vrchního soudu konstatoval, že příkazy k odposlechům, a tedy i záznamy z nich pořízené, jsou platné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám