Hlavní obsah

Policie už vypátrala 85 viníků nehod z hromadné srážky na D1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA
Aktualizováno

Podle pátečního vyjádření policistů se minulý týden při hromadné nehodě na dálnici D1 stalo nejméně 85 dopravních nehod. Škoda na 189 havarovaných vozidlech se odhaduje na 18 miliónů korun. Podle policie nese všech těchto 85 řidičů vinu na hromadné nehodě z minulého týdne. Pokuty se dokonce rozdávaly přímo na místě. Vyšetřování dále probíhá, údaje se tak mohou ještě měnit.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Místo jedné z mnoha srážek.

Článek

Petr Prokeš z dálničního oddělení policie ve Velkém Beranově vyvrátil informace, podle nichž policie už zná viníka hromadné havárie. "Viníky jsou všichni, kteří způsobili zjištěných 85 srážek. Zatím není možné říci, že za to může například jeden určitý kamión, který při předjíždění do někoho narazil. Navíc jsme v popředí nehody žádný kamión neměli. Za hromadnou havárii může nepřiměřená rychlost všech řidičů, kteří nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky a havarovali," řekl Prokeš.

Viníci nehod s těžkým zraněním půjdou k soudu

Na místě dostala řada řidičů blokovou pokutu do 2000 korun. O vině většiny ostatních řidičů rozhodne podle Prokeše správní orgán odboru dopravy Městského úřadu v Havlíčkově Brodě. Řidiči mohou dostat pokutu od 2500 do 5000 korun a ztratí šest bodů. Viníci šesti nehod, při nichž došlo k těžkým zraněním, zřejmě skončí před soudem.

"Případ dopravní nehody, kdy kamión narazil do autobusu a byly zraněny tři osoby, už předali dopravní policisté policejnímu komisaři pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedla mluvčí Jihomoravské správy Policie ČR Jana Šípková.

Údaje z kamer silničářů nelze použít

Podle Šípkové nejsou pro policii informace z Ředitelství silnic a dálnic o výrazném překračování rychlosti krátce před nehodou dostatečným podkladem pro vyšetřování. "Údaje z přístrojů, které na mýtných bránách měří rychlost projíždějících vozidel, lze brát pouze jako orientační, policie je ve vztahu k prokazování viny jednotlivým účastníkům nehod nemůže brát jako směrodatné," uvedla Šípková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám