Hlavní obsah

Hromadnou nehodu na D1 způsobil zřejmě předjíždějící kamion

• Aktualizováno

Při čtvrteční hromadné havárii na dálnici D1 havaroval jako první pravděpodobně kamion, který předjížděl pomalu jedoucí osobní vozidlo a nezvládl situaci. Vinou řidičů, kteří nepřizpůsobili jízdu klimatickým podmínkám, se za další dvě minuty doprava na 102. kilometru dálnice zcela zastavila, uvedl to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hromadná nehoda se stala na stém kilometru dálnice D1 nedaleko obce Skorkov na Jihlavsku.

Článek

Z fotografií Ředitelství silnic a dálnic ČR vyplývá, že povrch vozovky byl ve čtvrtek v blízkosti hromadné nehody zasypán sněhem během čtyř minut, kdy se tudy přehnala sněhová bouře.

Při nehodě se zranilo 30 lidí, z toho šest těžce. Nikdo nezemřel. Mezi zraněnými bylo deset cizinců ze Slovenska, Portugalska, Británie a Německa, dva z nich bojují o život. Jedno z nejhorších zranění měla třiašedesátiletá Portugalka. Srážka jí téměř amputovala pravou paži. Dva z cizinců bojují v nemocnici o život.

V kolonách ve čtvrtek uvízly tisíce lidí. Zraněné odvážely vrtulníky. Jednašedesátiletý muž skončil v nemocnici s nitrokloubní zlomeninou nohy, zhmožděnými plícemi a tržnými ranami.

Třiapadesátiletý Němec měl mnohačetná poranění více orgánů těla, dvě s ohrožením na životě a osmapadesátiletý Slovák utrpěl těžké poranění hlavy včetně mozku.

Škody po zřejmě největší hromadné nehodě v Česku by se podle policistů mohly vyšplhat do desítek milionů korun. První závěry policejních vyšetřování ale budou známy až začátkem příštího týdne. Všechny silnice na Vysočině jsou v pátek sjízdné.

Při sérii nehod havarovala ve čtvrtek na 100. kilometru poblíž Humpolce více než stovka aut, poslední informace hovořily o 116 vozech. Policisté zaevidovali na dálnici D1 během čtvrtka 62 dopravních nehod, do kterých se zapojilo 152 vozidel.

Nahlášeny mají ale ještě další nehody z hromadné srážky, které ještě nestihli zpracovat. V nich havarovalo dalších 37 vozů. Celková bilance tak podle informací serveru šplhá až ke dvěma stovkám nabouraných aut.

Topolánek poděkoval záchranářům

Poslední jednotky hasičů odjížděly z místa čtvrteční hromadné nehody na 100. kilometru dálnice D1 po páteční půlnoci, tedy po téměř 14 hodinách práce. Na místě zůstala až do zprovoznění dálnice, tedy do 02:30, pouze odtahová služba a policisté. Během noci bylo odtaženo více než sedm desítek vozidel.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) z Vietnamu, kde je na návštěvě, poděkoval záchranářům, kteří při čtvrteční hromadné havárii na dálnici D1 zasahovali. Vláda si podle něj uvědomuje špatný stav léta zanedbávaných českých komunikací. Premiér se prý osobně zasadí o urychlení výstavby dalších informačních tabulí na D1. První z nich by měla stát již letos.

Rozšíření počtu informačních panelů s údaji o stavu vozovky dnes přislíbilo také ministerstvo dopravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám