Hlavní obsah

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Polička
Aktualizováno

Policisté při sobotním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice. Pátrání bude pokračovat do setmění. Zákaz vstupu do okruhu 1300 metrů kolem centra výbuchu stále trvá. Uvedla to mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová.

Foto: jap, Novinky

Policie prohledává okolí místa výbuchu v Poličce

Článek

Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně. [celá zpráva]

Policisté v sobotu dopoledne začali prohledávat místa mimo areál strojíren v okruhu 1200 až 1300 metrů od epicentra výbuchu. Do pátrání se zapojilo asi 80 policistů z Pardubického kraje a brněnské pořádkové jednotky. Pokud by zjistili, že v lokalitě již není munice či jiný nebezpečný materiál, mohl by být perimetr zákazu vstupu snížen asi na 300 metrů, tedy jen na samotný areál strojíren.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř z požáru je vidět z dalekého okolíVideo: Pro novinky Kristýna Fricová , Novinky

Silnici vedoucí z Poličky na Jimramov kolem areálu strojíren policie pro běžný provoz otevřela v pátek v 18:00. Řidiči však na silnici nesmějí zastavovat, protože silnice prochází místem se zákazem vstupu. Lidé evakuovaní z okolí podniku se mohli domů vrátit v pátek v podvečer.

Foto: jap, Novinky

Policie prohledává okolí místa výbuchu v Poličce

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Strojírny se zabývají mimo jiné zneškodňováním munice a výrobou střeliva.

Tank i obrněné vozidlo

Na místě výbuchu mají policisté k dispozici i speciální tank s nádrží na vodu a ochranou proti výbuchům. Kromě tanku mají pyrotechnici také vlastní obrněné vozidlo. Oba stroje byly nasazeny třeba po výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku.

Foto: Policie ČR

Hala zničená výbuchem

Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování tzv. počinových náloží, výbuch způsobil další exploze uskladněného materiálu. Počinové nálože se používají k odpálení hlavních náloží, třeba v kamenolomech.

Kdy se obnoví výroba v podniku, není zatím jasné. Mohlo by to být zhruba za týden, kdy se okruh zákazu vstupu sníží jen na zničený objekt. Báňští inspektoři, kteří se podílejí na vyšetřování příčin neštěstí, ohledají místo nejdřív v pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám