Hlavní obsah

Výbuch v Poličských strojírnách způsobilo TNT

Výbuch v Poličské strojírně na Svitavsku způsobila trhavina tritol, která byla součástí munic, sdělil ve čtvrtek večer Bohuslav Machek, mluvčí Českého báňského úřadu. Silná trhavina se také nazývá trinitrotoluen nebo TNT. Exploze se přenesla na další uskladněný materiál, což způsobilo sérii výbuchů. Při explozích bylo zraněno 19 lidí, tři z nich bojují o život.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř z požáru je vidět z dalekého okolíVideo: Pro novinky Kristýna Fricová , Novinky

 
Článek

"Tritol tvoří náplň jednotlivých druhů munice, je to část, co způsobuje explozi. Firma provádí delaboraci vojenských materiálů, z jednotlivých nábojů munice získává výbušné látky, tritol se následně zpracovává v civilním využití," vysvětlil Machek. Delaborace jsou kroky vedoucí ke zničení munice.

Podle stručného vyjádření firmy se událost stala na lisu trhavin. Prvotní příčinu podle Machka označila firma i inspektoři báňského úřadu. V pátek budou ve vyšetřování pokračovat, dodal Machek.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vzhledem k nebezpečí dalších explozí policie oblast kolem továrny v okruhu asi 1300 metrů uzavřela. Uzavřené jsou také dvě přístupové silnice, aby tam nikdo nemohl vjet. Zhruba 60 až 80 lidí, kteří bydlí poblíž firmy, se museli během čtvrtka evakuovat a přenocují mimo své domovy.

Policejní hlídky budou na místě přes noc, ráno bude pokračovat vyšetřování. K dispozici má i jednotku hasičů, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vjezd do areálu poličských strojíren

"Zítra přivezeme hasicí tank. Jestli vůbec sjede z podvalníku, rozhodne pyrotechnik," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Aleš Černohorský.

Nehody se staly ve strojírnách již v minulosti. V roce 2007 v Poličských strojírnách vybuchl při likvidaci armádní munice granát. V září 2015 v areálu explodovalo v hale 320 tun střelného prachu.

Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda byla 14 miliónů korun. Policie vyšetřování požáru uzavřela jako správní delikt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám