Hlavní obsah

Policie po dvou letech odložila vyšetřování požáru Národního muzea, stíhán nikdo nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie odložila vyšetřování požáru Národního muzea z února 2016. Příčinou požáru bylo s největší pravděpodobností přehřátí elektromotoru na podtlakovém odsávacím zařízení, za kterou ale podle policie nikdo nebude stíhán. Novinky o tom ve čtvrtek informoval mluvčí policie Jan Daněk.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár muzea z vrtulníku s termovizíVideo: Policie ČR

 
Článek

„Příčinou požáru byla s největší pravděpodobností přesně neurčená technická závada na podtlakovém odsávacím zařízení. V tomto směru je nutno poukázat na fakt, že ačkoli bylo provedeno několik znaleckých zkoumání, nepodařilo se jednoznačně určit, jakým způsobem k požáru došlo. Vše ale nasvědčuje tomu, že došlo k přehřátí elektromotoru na zařízení,“ uvedl Daněk.

Vyšetřování případu trvalo přes dva roky. Podle Daňka to způsobila především mezinárodní spolupráce s výrobcem z Velké Británie, aby mohl být zpracován znalecký posudek. Požadované dokumenty od výrobce přišly policii až po roce od podání žádosti.

Následky požáru půdy Národního muzea v Praze Video: Novinky

Vyšetřovatelé následně neshledali důvod k trestnímu stíhání konkrétní osoby. „Za vznik požáru nenese nikdo odpovědnost a případ byl z tohoto důvodu odložen,“ konstatoval Daněk s tím, že škody byly vyčísleny na osm miliónů korun.

Požár v rekonstruované budově Národního muzea vypukl v noci na 12. února 2016. Na počátku byl vyhlášen mimořádný stupeň poplachu. Hořelo v podkroví a na střeše muzea. Plameny hasiči dostali pod kontrolu kolem 3:30. Člen ostrahy se nadýchal kouře a byl převezen do nemocnice. Sbírky v muzeu po dobu probíhající rekonstrukce nebyly. Stavba byla pojištěna na miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

V Národním muzeu v Praze vypukl požár

Požár vypukl v noci na pátek v budově Národního muzea v Praze. K jeho likvidaci byly přivolány hasičské jednotky z celého hlavního města. Oheň vznikl na střeše...

Výběr článků

Načítám