Hlavní obsah

Plameny otevření Národního muzea nezpozdí. Podívejte se do epicentra požáru

Praha

Páteční požár v historické budově Národního muzea v Praze nezpozdí rekonstrukční práce, a nebude tak mít vliv na plánované otevření muzea na podzim roku 2018. V pondělí to řekl ředitel muzea Michal Lukeš. Plameny poškodily zhruba 70 metrů čtverečních půdních prostor.

Následky požáru půdy Národního muzea v Praze Video: Novinky

 
Článek

Po ohledání místa se podle Lukeše ukázalo, že výše škod bude zřejmě menší než původně odhadovaných deset miliónů korun.

„Požár naštěstí nezpůsobil na budově závažnější škody, a rekonstrukce tak může pokračovat podle původního harmonogramu. V tuto chvíli tedy není ohrožen ani původní termín otevření Historické budovy Národního muzea, který plánujeme na podzim 2018,“ uvedl ředitel Národního muzea.

Ještě v pátek byla odstraněna poškozená střešní krytina, proveden celkový úklid, likvidace suti a odpadu v okolí ohniska požáru. Ze střechy dělníci odstranili ohořelé krokve, opatřili ji novými a zakryli je plastovou fólií.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár muzea z vrtulníku s termovizíVideo: Policie ČR

Do podlah bylo provedeno několik sond, které sloužily ke zjištění přítomnosti vody v násypech. Většina vody, kterou hasiči použili při likvidaci požáru, byla zachycena díky vrstvám izolace, nátěrů a PVC podlah. Nepoškozena zůstala i stropní výmalba v přízemí budovy.

Během rekonstrukce se podle Jana Kučery z Metrostavu stejně plánovalo tyto části odstranit. „Z prostorových důvodů se zde po válce udělaly kanceláře. V projektu je udělat celou novou střechu, zničit to ošklivé z 50. let (20. století) a udělat z toho památku 19. století,“ řekl Lukeš.

Ventilace nebo rozvody

Příčina požáru podle ředitele stále není známá. V inkriminované části budovy se nachází azbest, u něhož je jakési odclonění, aby se jeho částečky neuvolňovaly do okolí. „Proto tam 24 hodin denně byla ventilace a buď technickou závadou na té ventilaci, nebo na elektřině k ní vedoucí pravděpodobně došlo k zahoření,“ uvedl Lukeš. Příčinu požáru zjišťují hasiči s kriminalisty.

„Štěstí bylo, že to zaprvé zastavila protipožární přepážka…, potom bleskurychlý zásah hasičů s tím, že zázrakem se ten požár nedostal do kopule, protože potom by to byl zásadnější problém. A další dobrá zpráva je, že ani voda, čehož jsme se báli, neprotekla a odpařila se při hašení,“ řekl ředitel muzea.

Požár západního křídla budovy na Václavském náměstí vypukl kolem půl druhé v noci na pátek. [celá zpráva]

Národní muzeum bude náhradu požadovat po zhotoviteli stavby Sdružení M-P-I. Škody by měla pokrýt pojistka. [celá zpráva]

Budova muzea je několik let kvůli generální rekonstrukci vyklizená. Po otevření muzea budou k prvním výstavním projektům patřit expozice připomínající vznik samostatného Československa a v roce 2019 pak velká výstava o české egyptologii se zápůjčkami s káhirského muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám