Hlavní obsah

Škoda tři miliardy. Policie obvinila bezdomovce za úmyslné založení požáru v továrně v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Z jedné miliardy téměř na tři se zvýšila škoda způsobená lednovým požárem v halách firmy v Mladé Boleslavi, která byla dodavatelem dílů do dveří pro zdejší automobilku. Požár firmu úplně zničil a vyřadil z provozu, což mělo za následek i omezování výroby aut. Středočeská policie ve středu po poledni zveřejnila, že viníka požáru má ve vazbě. Jde o muže bez domova, který požár podle ní způsobil úmyslně.

Foto: HZS Středočeského kraje, Bez zdroje

Lednový požár a jeho následky ve firmě na výrobu plastů do dveří aut v Mladé Boleslavi.

Článek

„Na základě odborného vyjádření vyšetřovatele i dalších šetření, která kriminalisté souběžné prováděli, jsme vznesli v těchto dnech obvinění proti konkrétní osobě, a to proti 35letému muži z Českolipska, z trestného činu obecného ohrožení. Muž je podezřelý z toho, že založil požár v místě, kde byly dlouhodobě uskladněny dřevěné palety, kdy se plameny rozšířily i na vedlejší výrobní a skladovací halu, kterou požár zcela zničil,“ uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Stopy k podezřelému vedly od začátku

Úmyslné založení požáru by mohlo ukazovat na možný pojišťovací podvod, ale o ten nejspíš v tomto případě nešlo. Obviněný muž totiž nemá podle policie s firmou nic společného. „Vůbec se nejednalo o zaměstnance firmy, neměl s ní nic společného, žádné vazby, je to člověk bez domova,“ řekla Právu Suchánková.

K jeho osobě směřovaly podle ní indicie z vyšetřování už od počátku, ale původně se uvažovalo spíš o nedbalostním činu. Teprve na základě odborných vyjádření hasičů byl potvrzen úmysl požár založit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lednový požár a jeho následky ve firmě na výrobu plastů do dveří aut v Mladé Boleslavi.

„Vyšetřování je proti obviněnému vedeno vazebně, a to z důvodu, aby se nevyhýbal trestnímu stíhání,“ dodala Suchánková. Obviněnému muži hrozí za obecné ohrožení a způsobení tak obrovské škody 8 až 15 let vězení.

Požár vypukl ve firmě poblíž mladoboleslavského hlavního nádraží v sobotu 29. ledna 2022 po 20. hodině. V silném větru se dlouho hasičům nedařilo plameny krotit. Oheň se z hořících naskládaných palet rychle rozšířil na další haly, v nichž byly plastové komponenty do aut a stroje na jejich výrobu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lednový požár a jeho následky ve firmě na výrobu plastů do dveří aut v Mladé Boleslavi.

Kvůli požáru hal Škoda nedokončí až 16 tisíc octavií, říká odborový předák

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám