Hlavní obsah

Policie obvinila majitele rotvajlerů, kteří na Plzeňsku potrhali jedenáctiletou dívku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti majitele dvou rotvajlerů, kteří v květnu v Holýšově na jižním Plzeňsku zaútočili na jedenáctiletou Sofii z Ukrajiny. Psi tehdy utekli z areálu místní betonárky a holčičce roztrhali nohu až na kost. V nemocnici poté strávila pět týdnů a musela se podrobit několika operacím.

Foto: Hana Doubková

Jeden z rotvajlerů, který napadl 11letou Sofii.

Článek

„Dalo se to čekat. Počítal jsem s tím, že skončím u soudu,“ řekl v pondělí Novinkám v reakci na obvinění majitel betonárky, kterému hrozí až čtyři roky vězení.

Jeho právní zástupce Prokop Beneš doplnil, že proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost nepodá. „Můj klient se k celé smutné události postavil od začátku čelem. Nabídl i odškodné, ale z druhé strany nebyla žádná odezva,“ doplnil právník.

„Nedali se odehnat.“ Rotvajleři potrhali desetiletou Sofinku. Zachránil ji muž, který jel kolem

Krimi

Podle svědků tehdy přiběhli psi nejdříve do areálu nedaleké ubytovny pro ukrajinské uprchlíky, kde žije Sofie se svoji matkou a dcerou. Odtud je dospělí okamžitě odehnali. V té době byla skupina ukrajinských dětí včetně Sofie nedaleko na procházce. Právě k nim pak zvířata zamířila.

„Nejdřív si s nimi normálně hrála, nebyl žádný problém. Holčička pak zvedla ruku s telefonem, chtěla si rotvajlery vyfotit a oni zaútočili,“ popisoval dramatické okamžiky správce ubytovny Jaroslav Hodek.

„Zakousli se jí několikrát do nohy. Nechtěli ji pustit. Až když na ně jeden z místních obyvatel začal najíždět autem, tak utekli,“ dodal Hodek.

Majitel rotvajlerů už dříve uvedl, že se pes zřejmě lekl telefonu a bránil fenu. Podle něj jsou jeho rotvajleři přátelští a lidé z okolí na ně byli zvyklí. „Svědčí o tom i fakt, že si je děti nejdřív hladily,“ řekl s tím, že se zvířata z oploceného areálu podhrabala ven.

Utratit je ale nechtěl. „To si nezaslouží. Chci je dát do dobrých rukou, aby se něco takového už nikdy neopakovalo,“ doplnil majitel psů.

Dvouletou fenu Zoe a o rok staršího psa Nana se nakonec ujala Hana Doubková ze spolku RTW – naše láska, jejich naděje v Oseku u Rokycan.

Dívka, kterou potrhali rotvajleři, se postavila na nohy. Matka po třech týdnech našla sílu promluvit

Krimi

„Nejsou zlí ani zkažení, jen nevychovaní. Oba se spíš projevují jako přerostlá a zmatená štěňata. Nejsou agresivní. Každého přivítají, chtějí se mazlit. Bohužel žili v izolaci. Přes den byli zavření v kotci, na večer je majitel pouštěl, aby hlídali areál,“ sdělila Doubková.

Dívenka po útoku psů skončila na jednotce intenzivní péče, kde ji lékaři zpočátku udržovali v umělém spánku, aby mohli hluboké rány vyčistit. Pak následovala řada chirurgických zákroků.

„V současné době je na tom po fyzické stránce dobře. Rány jsou zahojené, ale na těle zůstaly výrazné jizvy, které bude zapotřebí řešit plastickou operací,“ uvedl Alexandr Brejcha, který je s matkou Sofie v téměř denním kontaktu.

Podle něj dívka chodí zase do školy a velmi dobře prospívá. „Ze znaleckého posudku vyplývá, že šlo o velmi vážnou újmu na zdraví,“ dodal Brejcha.

Na podporu Sofie lidé poslali od června prostřednictvím transparentního účtu už přes 140 tisíc korun. Matka z peněz platí například cesty do nemocnice na kontroly či terapie.

Sofie, kterou potrhali rotvajleři, odešla po pěti týdnech z nemocnice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám