Hlavní obsah

Policie: naši před mosteckou diskotékou neselhali

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Mostečtí policisté, kteří jako první přijeli ke rvačce před mosteckým klubem Neprakta v noci z 26. na 27. prosince, profesně neselhali. Neseděli s rukama v klíně v autech, zatímco před klubem padaly smrtonosné výstřely. K tomuto závěru dospělo oddělení kontroly a stížností severočeské policejní správy v Ústí nad Labem.

Foto: Ivan Utěkal

Areál hasičské zahrady při setkání harmonikářů.

Článek

"Není pravda, že policisté nečinně čekali v autě na příjezd posil. Dali jsme dohromady časový snímek. Z něj vyplynulo, že policisté během jedné minuty zaparkovali auto a snažili se zorientovat v nepřehledné situaci. Obklopovalo je velké množství lidí a nebylo jasné, kdo je oběť a kdo útočník. Zaznamenali střelbu, potvrdili ji radiostanicí a žádali o posily a záchranku," tlumočila Právu závěry oddělení stížností mluvčí krajské správy Jarmila Hrubešová.

Policisty obvinil z nečinnosti majitel diskotéky Josef Smolík. Podle policie však hlídka udělala všechno, co mohla. Ve chvíli, kdy zazněly smrtící výstřely, jeden z mužů v uniformě vystupoval z auta a druhý se snažil zaparkovat.

"Za těchto okolností nemohli střelbě zabránit. Činnost hlídky byla zcela v souladu s platnými právními normami. Zákrok byl z taktického hlediska přiměřený dané situaci," doplnila Hrubešová.

Linka zatím nepomohla

Incident, který vyvrcholil smrtí dvou mladíků, se strhl v sobotu 27. prosince po půlnoci. Skupina mladých lidí se střetla s ochrankou přímo před podnikem. Členové bezpečnostní agentury od začátku tvrdí, že mladíci byli ozbrojení baseballovými pálkami a boxery, a proto několikrát vystřelili do chumlu mladíků.

Jeden zemřel na místě, druhý v nemocnici. V souvislosti s mosteckými a litvínovskými diskotékami se také veřejně začalo mluvit o mafiích a mafiánských praktikách. Policie zřídila speciální tým a také linku, kam se mohli lidé obracet se svými zkušenostmi a poznatky. Přestože na linku volalo dvaadvacet lidí, střelby se týkal jen jeden telefonát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám