Hlavní obsah

Policejní prezident se omluvil kvůli zakleknutí autistického školáka. Policistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Martin Vondrášek se omluvil za své vyjádření z léta, kterým komentoval zákrok jihočeských policistů proti autistickému chlapci v Borovanech na Českobudějovicku. Po události uvedl, že je informacemi kolem zákroku znechucen a „fotografie působí šíleně“. Nyní Radiožurnálu řekl, že by volil jiná slova a při setkání s jihočeskými policisty se za ně omluvil.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Článek

„Své první vyjádření hodnotím jako příliš silné, a kdybych se měl vrátit v čase, tak bych volil jiná slova. Byl jsem minulou středu na poradě Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a tam jsme ty události s odstupem času rozebírali bez emocí. Kromě toho, že jsem řekl, že všechno nebylo v pořádku, tak jsem se za to svoje vyjádření omluvil, dnes bych prostě volil jiná slova,“ řekl nyní Radiožurnálu policejní šéf.

Generální inspekce bezpečnostních sborů totiž konstatovala, že zakleknutí patnáctiletého chlapce nebylo nepřiměřené a zákrok byl v pořádku.

Hoch v srpnu na setkání příznivců Andreje Babiše odnesl pořadatelům reproduktor. Posléze ho vrátil. Posléze proti němu zasáhla trojice policistů v civilu, jeden se na akci pohyboval s kšiltovku s logem hnutí ANO na hlavě.

Muži chlapce na zemi zakleli. Zásahu se bránil podle svých slov proto, že netušil, že jde o policisty.

GIBS vycházela z nezveřejněného čtyřminutového záznamu události. Uvedla, že pouze tento záznam přináší objektivní obraz toho, co se na místě stalo.

Zakleknutí autistického školáka bylo podle GIBS v pořádku

Krimi

Policisté chtěli po mladíkovi občanský průkaz, ten řekl, že jej nemá, a doprovodil to vulgárním výrazem. Řekl muži, že není policista. Ten mu poté ukázal služební průkaz.

„Předtím než provedli služební zákrok, se opakovaně prokázali služebním průkazem a bezprostředně vyzvali muže (sic), aby předložil občanský průkaz. Tento výzvy neuposlechl a ve snaze odejít z místa pryč navíc užil aktivního pohybu proti jednomu z nich,“ dodala s tím, že její kolegové při prověřování vycházeli hlavně z vysvětlení lidí, co byli na místě, a z videozáznamů.

Inspekce uvedla, že je to mírný zákrok a lze jej provést i proti osobě mladíš 15 let či těhotné ženě. Chlapec při zákroku nebyl nijak zraněn.

Policisté uvedli, že nevěděli, že chlapec je autista, to se dozvěděli až později od jeho matky, která na místě byla a na policisty křičela.

Vadilo to, že chlapci tykali

Policie následně konstatovala, že policisté při zákroku dopustili kázeňského přestupku tím, že chlapci staršímu 15 let tykali. Podle zákona musí osobám starším 15 let vykat.

Potrestáni ale podle Radiožurnálu nebyli, nadřízený od toho upustil. „Vzhledem k tomu, že byli vystaveni značnému mediálnímu tlaku, který zasáhl i do jejich soukromého života, tak bylo od uložení kázeňského trestu upuštěno,“ uvedl pro iRozhlas mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Trest „mediálním tlakem“ ovšem zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů neuvádí.

Nakonec nevadila ani čepice s logem ANO, o níž se dříve Vondrášek vyjádřil, že to poškozuje dobré jméno policie. Vedení jihočeské policie konstatovalo, že jde o nepodstatný detail, protože policisté se takto ve skupině mohou infiltrovat.

Jako u bláznů. Místo omluvy policie matku zakleknutého autistického chlapce prověřuje

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám