Hlavní obsah

Pokutu za ušatého traktoristu aktivista platit nebude, zesměšňování Šlachty je promlčené

Okresní soud v Mostě zrušil pokutu 8000 korun, kterou v červenci uložil aktivistovi Tomáši Zelenému za údajné urážky někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Část výroků, která policistům vadila, je už promlčená, informoval server Aktualne.cz. Policie se má podle soudu případem znovu zabývat.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Aktivista, který používá pseudonym Tomáš Zelený, nazýval bývalý ÚOOZ "Útvarem organizování odhalovaného zločinu", jeho šéfa Roberta Šlachtu "ušatým traktoristou" a v korespondenci užíval pozdrav "Zdar, útvare". Pokutu Zelenému udělil detektiv Lukáš Kořínek. Argumentoval tím, že se Zelený opakovaně dopustil rušení řízení a urážlivého jednání.

Mostecký soud teď sankci zrušil. Dospěl k názoru, že minimálně ve dvou případech je skutek promlčený. ÚOOZ ji udělil víc než rok poté, co Zelený výroky pronesl.

"Pořádkovou pokutu však nelze uložit kdykoli od časového omezení od doby, kdy došlo k jednání, které je důvodem k jejímu uložení, neboť uplyne-li od takového jednání doba delší než jeden rok, nepřichází uložení pořádkové pokuty v úvahu," píše v odůvodnění rozhodnutí soudce Jan Hartman.

Text zveřejnil advokát Zeleného Tomáš Pecina. To, zda jsou výroky natolik urážlivé, aby za ně policie musela pokutu ukládat, soud v rozhodnutí neřeší.

Soud zároveň policii uložil, aby se případem znovu zabývala a rozhodla. "Na další dílo kapitána Lukáše Kořínka se skutečně těšíme, a protože místo ÚOOZ máme Národní centrálu proti organisovanému zločinu, loučíme se s pozdravem: Zdar centrálo!," napsal k rozhodnutí soudu Pecina.

Levicového aktivistu Zeleného ÚOOZ loni vyšetřoval, nikdy ale nebyl z ničeho obviněn. Zelený pak glosoval práci policie na svém blogu.

Reklama

Výběr článků

Načítám