Hlavní obsah

Podvodník přiměl seniorku z Ostravy k erotickému videu, kterým ji pak vydíral. Policie ukázala jejich chat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Textování s mužem, kterého znala jen přes mobilní aplikaci a internet, se pro seniorku z Ostravy stala z původně lichotivého povídání o životě v noční můru v podobě vydírání. Podvodník vystupující pod přezdívkou „Gerhard Joe“ z ní vymámil po dlouhém přesvědčování její erotické video. Právě s ním pak oběť vydíral, když chtěl peníze, jinak záběry uvidí její rodina.

Foto: Policie ČR

Konverzace ženy s vyděračem

Článek

O případu ve čtvrtek informovala mluvčí policie Eva Michalíková. Věk ženy nezmínila, uvedla pouze, že jí je přes 60 let.

Žena se s virtuálním kontaktem údajně z Německa vystupujícím pod přezdívkou ‚Gerhard Joe‘ seznámila přes aplikaci TikTok v mobilu, pak přemístili na Google chat. Zpočátku se bavili jen tak o životě, následovaly ale i dvousmyslné řeči.

Podle vyšetřovatelů si při získání její důvěry sehrál roli zejména fakt, že se cítila osamoceně, takže zájem muže, navíc údajně podle fotek pohledného, pro ni byl vítanou vzpruhou do života. Podvodník také vsadil na soucit, když tvrdil, že trpí nemocí.

Piráti jsou mi v patách. Seniorka poslala „námořníkovi z Itálie“ statisíce

Bezpečnost

Vše začalo mírně drhnout, když od virtuálního nápadníka dostala snímek pánského přirození, chtěla ale fotku celé postavy.

Podle mluvčí to splnil a ženě dorazil portrét pohledného muže ve středním věku. Muž pak ale přitvrdil a vyžadoval ženiny nahé fotky, což odmítla.

„Uživatel se však touhy po nahé fotce nevzdal. Další dny ženě posílal lichotky, až do té chvíle, než ji přiměl se vyfotit. Starší žena mu zpočátku poslala fotografie ‚pouze‘ intimních míst,“ uvedla Michalíková.

„To se však údajnému nápadníkovi nelíbilo. Doslova jí vyzval, aby mu natočila video i s obličejem. Jak zazněl požadavek, tak se stalo, a žena se nakonec natočila včetně intimních partií,“ dodala.

Foto: Policie ČR

Komunikace vyděrače s jeho obětí

Bod zlomu přišel hned druhý den, kdy se jejich vzájemná komunikace začala ubírat v úplně jiném duchu než do té doby. Najednou se ozval z nemocnice, kde měl ležet s vážnou chorobou. Dokládat to měl snímek, který ale žena prokoukla jako fotomontáž.

„Jenže už bylo pozdě, protože měl erotické video. V konverzaci nastal obrat. Po ženě požadoval 500 amerických dolarů. V případě, že peníze nepošle, tak video a fotky rozešle rodině i na sociální sítě,“ zmínila mluvčí.

„Aby umocnil svou výhružku, zaslal ženě vyfocené rodinné příslušníky, které měla uložené na Facebooku. Poškozená proto šla celou událost nahlásit na policii,“ doplnila mluvčí.

Foto: Policie ČR

Z počáteční pohodové konverzace bylo nakonec vydírání.

Podvodníci využívají komunikaci přes internet či telefon v celé řadě typů švindlů.

Vedle tzv. falešných bankéřů, kteří lidi straší legendou o ohroženém účtu, nebo finančních poradců s nabídkami pohádkových zisků z investic do kryptoměny a vedle nechvalně známých zahraničních pracovníků, co potřebují finanční pomoc, patří vydírání přes citlivá videa k zločinům na vzestupu.

„Uvědomte si, že výměnou intimního materiálu riskujete vydírání, proto nikomu nic neposílejte a chraňte si své soukromí.

Ve chvíli, kdy po vás někdo bude požadovat zaslání peněz, nikdy nic neplaťte. Své požadavky totiž budou zvyšovat, proto se hned obraťte na policii,“ zdůraznila Michalíková.

Navíc případ seniorky z Ostravy spojuje s dalšími podobnými podfuky, kdy je ale podle policie již v samotné komunikaci od počátku zřejmé, že byla přepisována překladačem.

„Mnohdy nebyl rozeznáván ženský či mužský rod a slova byla psána s chybami,“ dodala Michalíková.

Falešná ruská kráska vymámila z důvěřivce na Jablonecku stovky tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám