Hlavní obsah

Podvodníci parazitovali na Martínkovi, okradli až tisíce lidí. Došlápli si na ně kriminalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opavští kriminalisté ve středu zadrželi a následně obvinili dvojici mužů podezřelou z podvodu při organizování charitativní sbírky Dopřej léčbu. V případě odsouzení jim hrozí až osmileté tresty. O kontroverzním projektu, který na svém webu popisoval příběhy těžce nemocných, přičemž fotografie byly staženy a příběhy okopírovány z platformy Donio, psaly Novinky vloni v říjnu.

Foto: Dopřej léčbu

Otisk webové stránky projektu Dopřej léčbu s obrázky fiktivních pacientů, kterým lidé mají přispívat na boj s nemocí.

Článek

„Kriminalisté z Územního odboru Opava v souvislosti s podvodným jednáním v těchto dnech zadrželi dva muže,“ odpověděla ve čtvrtek na dotaz Novinek mluvčí policie Moravskoslezského kraje Eva Michalíková.

„Ve středu bylo zahájeno trestní stíhání, kdy byli obviněni ze spáchání zločinu podvodu, za který jim v případě odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Nyní probíhají procesní úkony, výslechy zúčastněných osob a také byly provedeny domovní prohlídky,“ dodala.

Kvůli probíhajícímu trestnímu řízení mluvčí dále sdělila, že nyní nebude poskytovat další informace.

Po 150 milionech pro Martínka se objevují podivné sbírky s podezřelým pozadím

Domácí

Kriminalisté spolu se státním zástupcem zároveň navrhli pro oba muže vazbu a soud jim ve čtvrtek vyhověl kvůli obavě z pokračování v trestné činnosti a možného ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků.

Dle zjištění Novinek by se počet poškozených měl pohybovat ve stovkách až tisících a škoda taktéž v rozmezí statisíců až zřejmě milionů korun.

Podezřelá sbírka, jež se zřejmě snažila přiživit na solidaritě lidí, kteří například přispěli 150 milionů korun na léčbu pro těžce nemocného Martínka, vzbudila pozornost na sociálních sítích vloni v říjnu. Novinky o věci informovaly.

Za projektem Dopřej léčbu podle údajů na jeho webu, který je po medializaci už měsíce mimo provoz, stojí společnost PressNow, s.r.o., za níž stojí dle obchodního rejstříku osmadvacetiletý Dominik Šerák z Ostravy.

Pojišťovna zastavila řízení o úhradě léčby Martínka

Domácí

Firma byla založena v září předloňského roku jako tzv. „ready-made“ společnost, tedy fakticky prázdná schránka určená ke koupi za cenu 9800 korun.

Otazníky a značnou míru nedůvěry vzbuzovaly mimo jiné fotografie lidí bojujících se vzácnými nebo onkologickými onemocněními, na které se mohlo přispívat, pocházejí z fotobank.

Příběhy domnělých pacientů byly okopírovány v dobročinné platformy Donio. Zároveň chyběl transparentní účet. O sbírce nevěděly, jak ukládá zákon, ani úřady.

Na dotaz, proč web uveřejňuje fotografie fiktivních pacientů, tehdy Šerák odpověděl, že je to z důvodu ochrany osobních údajů.

„Fotky máme z fotobanky kvůli GDPR, ochraně osobních údajů, proto používáme ilustrační foto,“ tvrdí majitel PressNow.

Na následnou žádost o doložení nějakých dokumentů, které by dokazovaly, že finanční prostředky skutečně šly nemocným, či důkazu, že za koupenými fotkami jsou skuteční lidé a příběhy, už nereagoval.

Po medializaci případu byl web pozastaven a objevila se hláška, že je v rekonstrukci. Nyní už nefunguje.

Lékaři propustili Martínka z nemocnice domů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám